Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предложи европейските държави заедно да се сдобият с патенти за ваксини и бързи тестове за коронавирус, информира "Политико".

В интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Мицотакис подкрепи предложение на свой съветник, който е предложил страните членки на ЕС заедно да придобият патентни права на нови ваксини и бързи тестове за коронавирус.

Гърция наложи глоби за над  4 млн. евро на нарушители на кризисни мерки

Гърция наложи глоби за над 4 млн. евро на нарушители на кризисни мерки

"Мерките имат за цел да защитят здравето на гражданите, не са наказание"

Най-малко 20 ваксини в момента се разработват срещу коронавируса, каза гръцкият премиер.

Щом ефикасността им бъде доказана, тези ваксини трябва възможно най-бързо и справедливо да бъдат раздадени, и на разумна цена, подчерта Мицотакис.

За да посрещнат това предизвикателство, по думите му, европейските правителства трябва да възнаградят производителите с купуване на патентите им на разумни цени.

Гърция постави под карантина втори бежански лагер заради коронавирус

Гърция постави под карантина втори бежански лагер заради коронавирус

Заразеният афганистанец живее със семейството си в лагера "Малакаса"

В същото време ще покаже на европейските граждани, че парите на данъкоплатците са похарчени смислено, смята министър-председателят на балканската страна.

Повече от 1700 са заразените с коронавирус в Гърция, а починалите са 73. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,13 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 63 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,28 млн. случая и над 70 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 265 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".