Гърция е наложила глоби на стойност над четири милиона евро на нарушителите на мерките за блокиране и забрана на бизнес и магазини. За да овладее разпространението на коронавируса, правителството преустанови работата на магазини и бизнес операции на 12 март, а блокирането и ограниченията за движение на 23 март.

"Общият размер на глобите, наложени в цяла Гърция, възлиза на 4 253 700 евро" за нарушения, свързани с ограниченията за движение и спиране на магазини и стопанска дейност, съобщава държавната информационна агенция Амна в неделя.

Глобите на тези, които нарушават бизнес операции или са нарушили домашна карантина са 5000 евро, а глобите за нарушение на блокадата са до 150 евро. "Мерките имат за цел да защитят здравето на гражданите, не са наказание", заяви говорителят на гръцката полиция Йоанна Роциокоу.

На гърците им писна от строгата карантина

На гърците им писна от строгата карантина

Стотици нарушители на строгите мерки са хванати от гръцките полицаи

От понеделник, 23 март, до петък, 3 април, в цялата страна са потвърдени общо 17 358 нарушения. Глобите в размер на 150 евро възлизат на общо 2 603 700 евро. Повечето нарушения са регистрирани в Атика, следвани от Солун, Йонийските острови и Западна Гърция.

В събота, 4 април, са регистрирани още 974 нарушения, се казва в полицейско изявление. Това означава приблизително 146 000 евро глоби. В изявлението на полицията се казва също, че от 23 март са регистрирани общо 20 083 нарушения. 

По отношение на магазините/търговските операции са потвърдени общо 330 нарушения между 12 март и 3 април и е наложена глоба от 5000 на всеки нарушител, общата сума достига 1 650 000.

Налагането на глоби не означава, че държавата със сигурност ще събере парите. Първо: глобените граждани имат право да обжалват глобата. Второ: глобата трябва да се плаща на общините или полицията. Трето: ако глобата не бъде платена, дължимата сума се прехвърля на данъчната служба и се записва като дълг.

Гърция постави под карантина втори бежански лагер заради коронавирус

Гърция постави под карантина втори бежански лагер заради коронавирус

Заразеният афганистанец живее със семейството си в лагера "Малакаса"