Повечето германци ще бъдат "ваксинирани, излекувани или мъртви" от COVID-19 до няколко месеца. Това предупреди министърът на здравеопазването Йенс Шпан, като призова още граждани да бъдат имунизирани, информира "Франс прес".

"Вероятно до края на тази зима, както понякога цинично се казва, почти всеки в Германия ще бъде ваксиниран, излекуван или мъртъв", коментира Шпан, обвинявайки "много заразния Делта вариант" на коронавируса.

"Ето защо ние толкова спешно препоръчваме ваксинация", настоя той.

Пандемията надига глава в Германия

Пандемията надига глава в Германия

Тревожна тенденция

Рязкото предупреждение идва, докато Германия се опитва да овладее рекорден ръст на заразените с коронавируса през последните седмици, като болниците бият тревога за препълнените отделения за интензивно лечение.

Въпреки широкия достъп до безплатни ваксини срещу коронавируса, само 68 процента от германското население е напълно ваксинирано, ниво, което според експертите е твърде ниско, за да държи пандемията под контрол.

Германия, най-гъсто населената страна в ЕС, добави още 30 643 заразени през последното денонощие според института "Роберт Кох", с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е малко над 5,3 млн. души.

Германия обсъжда въвеждане на задължителна Covid ваксинация

Германия обсъжда въвеждане на задължителна Covid ваксинация

"Точка, в която трябва ясно да кажем, че се нуждаем де факто от задължителна ваксинация и блокиране за неваксинираните"

Досега са загинали почти 100 000 души, включително 62 починали през последните 24 часа.

"Имаме много, много тежка ситуация в много болници", подчерта Шпан.

Германия миналата седмица обяви по-строги коронавирус ограничения, за да овладее свирепата четвърта COVID-19 вълна.

В провинции с високи равнища на хоспитализация, на неваксинираните ще бъде забранено да влизат в обществени места като кина, фитнес зали и заведения за хранене на закрито.

Пред извънредно положение сме, останете си вкъщи, зоват в Германия

Пред извънредно положение сме, останете си вкъщи, зоват в Германия

Възможността за национален локдаун заради Covid-19 не се изключва

Служителите са помолени да се върнат да работят от вкъщи, когато е възможно, докато всеки, който влиза на работното място, трябва да докаже, че е ваксиниран, възстановен или наскоро е дал отрицателен тест - система, известна като "3G".

Същото правило важи и за обществения транспорт в тези райони.

Няколко от най-силно засегнатите провинции в Германия, включително Бавария и Саксония, отидоха още по-далеч, като отмениха големи събития като коледни базари и на практика забраниха на неваксинираните да са част обществения живот.

Всички ваксинирани възрастни също така са приканени да получат подсилваща доза ваксина за борба с намаляващата ефикасност на ваксината след шест месеца.

Маас: Германия няма да влезе в национално блокиране

Маас: Германия няма да влезе в национално блокиране

Особено сега, когато правителството въведе ограничения за неваксинираните