Ситуацията с пандемията се е влошила и е "по-сериозна, отколкото миналата седмица", заяви в петък германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, като добави, че страната е изправена пред "извънредно положение".

На въпрос за възможността за нов локдаун, той отговори: "В тази ситуация не можем да изключим нищо", предаде "Дойче Веле".

Шпан говори на пресконференция заедно с Лотар Вилер, ръководител на Институт "Роберт Кох".

Вилер обрисува драматична картина, като посочи, че в повече от една четвърт от областите в Германия седемдневната заболеваемост е над 500 на 100 000 души и че много болници са на ръба.

Германия препоръчва трета доза ваксина за всички над 18 г.

Германия препоръчва трета доза ваксина за всички над 18 г.

Бустерните дози трябва да се поставят шест месеца след вторите

"Трябва да обърнем хода на събитията. Наистина нямаме време за губене.Трябва да запълним пропуските във ваксинацията сега", добави той. И призова хората в страната да си останат вкъщи, доколкото е възможно.

В петък Германия съобщи за 52 970 нови случая на коронавирус, ден след като регистрира над 65 000 новозаразени - рекорд от началото на пандемията. Здравните служители предупреждават, че броят вероятно ще се удвои през следващите дни.

Междувременно провинция Бавария съобщи в петък, че отменя всички коледни базари тази зима заради четвъртата Covid вълна.

Меркел: Ситуацията с коронавируса в Германия е драматична

Меркел: Ситуацията с коронавируса в Германия е драматична

Новите случаи в сряда са рекорден брой - 52 826