Големият бариерен риф в Австралия преживява безпрецедентна втора поредна година масово избелване на коралите. Това обявиха учени, предупреждавайки, че много видове ще имат проблеми да се възстановят напълно, съобщава "Франс прес".

2300-километровият риф преживя най-тежкото избелване, откакто има наблюдения, през миналата година заради затоплящото се море през март и април.

Избелването отново се случва, обявиха учените след обследване от въздуха край източните брегове на Австралия.

"За съжаление, температурите са високи в района на Големия бариерен риф и това лято и за съжаление ние сме тук, за да го потвърдим... масово избелване на коралите за втора поредна година", посочват експертите.

Като важно обстоятелство се отбелязва, че за първи път се наблюдава избелване на Големия бариерен риф в две последователни години. "Свидетели сме на увеличаващ се топлинен стрес от декември насам", допълват учените.

Уточнява се, че е било наблюдавано по-голямо избелване в централната част на рифа, която през миналата година избегна избелване в голям мащаб.

Избелването през 2016 г. беше по-тежко в северните райони на биоразнообразния природен феномен.

Последователното случване на масовото избелване също така означава липса на достатъчно време коралите да се възстановят напълно, обясняват учените.

"Това е първият път, в който Големият бариерен риф не разполагаше с няколко години между избелванията, за да се възстанови", алармират експертите.