Италия определи червен код за горещо време за 16 града в неделя, предава "Ройтерс". Метеоролозите предупредиха, че температурите в Южна Европа ще достигнат рекордни височини в следващите дни. Антициклонът Харон, идващ от Северна Африка, обхвана региона в неделя и може да доведе до температури над 45 градуса Целзий в части от Италия през началото на тази седмица.

Италианската метеорологична новинарска служба Meteo.it предупреди, че предстои силна гореща вълна, която ще покрие цялата страна в следващите дни. Гърция затвори древния Акропол през най-горещата част от деня, за да защити туристите.

Министърът на здравеопазването на Италия предупреди хората да бъдат предпазливи, когато посещават известни руини в Рим. Той каза, че не е препоръчително да посещават Колизеума, когато температурата е 43 градуса Целзий, особено за възрастни хора.

Освен в Рим, здравни предупреждения са в сила за Флоренция, Палермо и Бари, а температурите се повишават и на север.

В Испания синоптиците предупредиха за опасност от горски пожари и трудност в спането през нощта, като температурите вероятно няма да спаднат под 25 градуса Целзий в цялата страна.

Прогнозите показват, че горещата вълна ще се засили в понеделник, като температурите ще достигнат 44 градуса Целзий в долината Гуадалкивир близо до Севиля в южната част на Испания.

Властите на Канарските острови евакуираха най-малко 4000 души след избухването на горски пожар на остров Ла Палма, предизвикан от горещата вълна.

Метеоролозите предупредиха, че може да бъде превишена най-високата регистрирана температура в Европа от 48,8 градуса Целзий, регистрирана преди две години в Сицилия. Очаква се особено на остров Сардиния да се отчетат изключително високи температури.

Горещата вълна обхваща и Средиземноморието и Израел, където министър-председателят Бенямин Нетаняху беше хоспитализиран със световъртеж и дехидратация.

Съединените щати също се борят с високите температури, с около една четвърт от населението под предупреждения за екстремни горещини, от тихоокеанския северозапад до Калифорния, югозапада и Флорида.

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Нов рекорд в страната, където само преди шест месеца температурите паднаха до -50°C