Напредъкът в потушаването на пожарите в канадския туристически град Джаспър е значителен, като се очаква останалите огнища да бъдат загасени до края на деня, съобщиха властите в събота. Огромният горски пожар, обхващащ националния парк Джаспър в Алберта, е унищожил около една трета от града, предава Ройтерс.

"Потушаването на пожара в град Джаспър напредва добре и очакваме всички останали пожари в града да бъдат загасени днес," съобщиха от Parks Canada в социалната мрежа X. Възстановява се електрозахранването на части от центъра и критичната инфраструктура, което ще ускори по-нататъшната оценка на щетите и възстановяването.

Все пак, статусът на горския пожар в националния парк Джаспър остава "извън контрол," добавиха от правителствената агенция, уточнявайки, че това е най-големият пожар в парка от над 100 години. Градът и паркът, които привличат повече от 2 милиона туристи годишно в тази част на Скалистите планини, бяха евакуирани в понеделник.

В момента в Алберта горят 157 горски пожара, според последната актуализация от провинцията, което е с шест по-малко от съобщените в петък. "По-хладното, дъждовно време помага на пожарникарите в усилията им да потушат някои от тези горски пожари," каза Мелиса Стори, информационен офицер по горските пожари в Алберта. "Всички трябва да бъдем търпеливи. Знаем, че това ще отнеме време, но ви уверяваме, че се постига добър напредък."

Суша заплашва фермери и нефтопроизводители в Канада

Суша заплашва фермери и нефтопроизводители в Канада

Това може да доведе до двоен спад в добивите на пшеница