Горски пожар достигна до западния канадски туристически град Джаспър, като се предполага, че между 30% и 50% от архитектурата е унищожена. Пожарникарите се опитват да спасят колкото се може повече сгради, предаде "Ройтерс".

Джаспър е в средата на планинския национален парк Джаспър, в провинция Алберта. Градът, които привличат повече от 2 милиона туристи годишно, беше евакуиран на 22 юли, а властите изчислиха, че в града има до 10 000 души и още 15 000 посетители в парка.

По думите на премиера на Алберта Даниел Смит на пожарът е нанесъл между 30% и 50% структурни щети

От Агенция за парковете на Канада казаха, че има има "значителна загуба" на сгради в града, но добавиха, че не могат да дадат конкретни подробности за щетите или кои райони са били изгорени и призова жителите да не се връщат.

Кметът на Джаспър Ричард Айрланд каза, че градът започва да се примирява с "опустошителното въздействие" на пожара.

Суша заплашва фермери и нефтопроизводители в Канада

Суша заплашва фермери и нефтопроизводители в Канада

Това може да доведе до двоен спад в добивите на пшеница

"Горските пожари от снощи просто опустошиха нашата малка сплотена планинска общност, унищожението и загубата, пред които са изправени толкова много от нашите жители, просто не подлежи на описание", каза той на пресконференция.

Друго притеснение на пожарната е дали пожарът е повредил нефтопровода Trans Mountain, който може да пренася 890 000 барела на ден (bpd) петрол от Едмънтън до Ванкувър.

"В момента няма индикации за щети на нашата инфраструктура и тръбопроводите продължават да работят безопасно", каза операторът на тръбопровода Trans Mountain в изявление.

Държавната железопътна компания CN Rail съобщи, че е спрял железопътните операции през града, тъй като горският пожар се влоши. Пристанището на Ванкувър, най-голямото в Канада, заяви, че очаква забавяне на движението на стоки през пристанището през следващите дни поради събитията в Джаспър.

Федералното правителство и други градове в Алберта изпращат спешни екипи. Освен това през следващите дни трябва да пристигнат общо 400 пожарникари от Мексико, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия.

Силните дъждове не успяха да угасят пожарите в Канада

Силните дъждове не успяха да угасят пожарите в Канада

Мръсният въздух над райони на Канада и САЩ е "новото нормално" това лято

Към момента в Алберта горят 176 горски пожара, повече от 50 от които са извън контрол. Около 10 от тези пожари са близо до границата с Британска Колумбия, където горят 423 горски пожара и има десетки заповеди и сигнали за евакуация.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо каза, че е свикал среща на групата за реагиране при инциденти, за да обсъди горските пожари в Алберта. "Всяка федерална агенция е координирана, като изпраща ресурси на Джаспър, оказва подкрепа за евакуация в района и засилва усилията за гасене на пожари на място", каза Трюдо в публикация на X.

Още през април Федералното правителство предупреди, че високите температури и сухите гори означават, че тази година може да бъде катастрофална за горските пожари в Канада.

Според Агенцията на парковете на Канада пожарът в Джаспър е причинен от мълния. Той избухна в понеделник, 22 юли, а силните ветрове усложниха ситуацията, като по думите на министърът на обществената безопасност и службите за извънредни ситуации на Алберта Майк Елис силните пориви на вятъра са избутали огъня на 5 км разстояние за по-малко от 30 минути.

"Всеки пожарникар ще ви каже, че почти нищо не можете да направите, когато стена от пламъци идва към вас по този начин", коментира Елис.

Пожарът в Джаспър може да бъде един от най-опустошителните в Алберта, доро от пожара през 2016 г., който удари нефтения град Форт Макмъри, принуждавайки евакуацията на всички 90 000 жители и унищожавайки 10% от всички сгради в града.

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Хиляди жители са евакуирани в Британска Колумбия