Канадските горски пожари ще доведат до влошаване на качеството на въздуха в цялата страна и съседните Съединени щати през следващите дни, след като последните проливни дъждове в Квебек не паднаха на местата, където пожарите са най-активни, казаха официални лица, цитирани от Асошиейтед Прес.

Димът от горските пожари покри широки участъци от Канада и Съединените щати, навлизайки в Южен Илинойс, Индиана и Охайо и се придвижи към части от Западна Вирджиния.

Канадските служители казват, че това е най-лошият сезон на горските пожари в страната и очакват качеството на въздуха да остане проблем през лятото, докато пожарите продължават.

Сезонът на горските пожари започна рано на по-суха от обичайното земя и се ускори много бързо, изтощавайки ресурсите за гасене на пожари в цялата страна, казаха служители на пожарната и околната среда.

Горските пожари в Канада освободили 160 млн. тона въглерод

Горските пожари в Канада освободили 160 млн. тона въглерод

Заради пожарите се очакват наситено оранжеви залези в Европа тази седмица

Метеорологът по околната среда и изменението на климата от Канада Стивън Флисфедер каза, че през следващите няколко дни димът ще се носи над Квебек и Онтарио и в резултат на това качеството на въздуха ще се влоши.

"Докато пожарите горят и димът е в атмосферата, това ще бъде проблем не само за канадците, но и за американците", каза Флисфедер.

Флисфедер каза, че ситуацията със задимяването ще продължи, освен ако валежите не осигурят достатъчна помощ на пожарникарите при овладяването на пожарите. "Важно е да се отбележи, че най-много дъждове не паднаха в онези райони, където има най-активни горски пожари", каза Флисфедер.

Районът на Детройт се събуди в сряда с едно от най-лошото качество на въздуха в Съединените щати, тъй като димът от горските пожари в Канада падна над по-голямата част от района на Големите езера и нездравословният смог се разпространи на юг, чак до Мисури и Кентъки.

Междувременно НАСА съобщава, че димът от горските пожари в северен Квебек е достигнал Европа. Американската космическа агенция съобщи, че сателитни изображения от понеделник показват дим, който се простира през Северния Атлантически океан до Иберийския полуостров, Франция и други части на Западна Европа.

В Канада горят 490 пожара, като 255 от тях са извън контрол. Агенцията за предотвратяване на горски пожари в Квебек съобщава за 110 активни пожара.

Канада вече надмина рекорда за опожарена площ. Почти във всяка провинция в Канада горят пожари. Рекордните 80 000 квадратни километра от Канада са изгорели, площ почти колкото Южна Каролина (или колкото 70% от България - бел.ред.), според канадското правителство.

Главният лекар на Онтарио д-р Кийрън Мур предложи на хората да придобият ежедневния навик да проверяват качеството на въздуха това лято.

"Това е нашето ново нормално - да разглеждаме всички тези параметри", каза Мур.

Димът от пожарите в Канада достигна Ню Йорк

Димът от пожарите в Канада достигна Ню Йорк

Пожарите в Източна Канада тази година са безпрецедентни