Повече от 100 горски пожара избухнаха в северния испански регион Астурия в четвъртък, повечето от тях умишлено започнати от подпалвачи, съобщиха властите, докато температурите скочиха до рекордно високи стойности, предава Ройтерс.

Пламъците избухнаха в допълнение към горски пожар, който все още гори осем дни след като започна в гори в източната част на Валенсия и още един, който обхвана 1100 хектара земя в Галисия на северозапад.

Властите забраниха достъпа до горските пътеки, както и контролираните изгаряния и използването на машини и моторизирани инструменти в горите, които биха могли да предизвикат нови пожари.

"Астурия не гори. ИЗГАРЯТ Я! И отговорните са тези, които подпалиха нашите гори. Те са престъпници и ще бъдат преследвани и третирани като такива", написа регионалният ръководител Адриан Барбон в "Туитър".

Испанското правителство заяви, че се тревожи, че тази година ще има повече пожари след необичайно сухата зима в части от Южна Европа, на фона на повишаващите се температури, причинени от изменението на климата.

Испания регистрира най-горещия си 29 март в сряда, като температурите надвишиха нормалните нива със 7 до 14 градуса по Целзий, съобщи метеорологичната агенция AEMET.

Канарските острови регистрираха температури, по-характерни за лятото, с 37,8C в Тасарте, Гран Канария. Други региони в Страната на баските и някои части на Централна Испания също регистрираха рекордни температури за това време на годината.

По-голямата част от Астурия, съседна Кантабрия и големи райони от испанското средиземноморско крайбрежие обявиха повишена тревога за риск от горски пожари в четвъртък.

Молитва за дъжд в Испания

Молитва за дъжд в Испания

Страната е обхваната от безпрецедентна суша