В неделя около 250 жители на планинското село Л'Еспуньола върнаха стара традиция за специална литургия и молитвено шествие към Дева Мария от потоците, считана за покровителка на валежите, предава Асошиейтед Прес.

Под предимно слънчево небе, богомолците вдигнаха цветно боядисаната статуя на Дева Мария от потоците от мястото й в каменната църква. След това тя беше поставена върху дървена носилка, пълна със зелени клони, за да бъде носена из селото, следвана от епископа и енориашите.

"Това не са някакви магии, това е акт на вяра", каза епископът на Солсона Франсеск Конеса пред Асошиейтед прес.

Три години на много слаби валежи и високи температури изправиха Испания пред безпрецедентна суша, съобщи метеорологичната агенция на страната този месец. Миналата година беше шестата най-суха в Испания - и най-горещата от началото на събирането на данни през 1961 г.

Италия е на прага на нов период на суша

Италия е на прага на нов период на суша

Реките и езерата страдат от сериозна липса на вода, особено в северната част на страната

Каталуния е сред най-засегнатите региони. Агротуризмът и земеделието са основните източници на доходи за 260-те жители на село Л'Еспуньола, на час и половина северно от Барселона.

"Ако не вали в рамките на две седмици, е много трудно да се каже какво може да се случи", коментират фермери след отслужване на литургията.

Местните описват специалната литургия като крайна мярка. Правителството ограничи използването на вода, като поиска от фермерите да ограничат поливането на културите и дърветата, доколкото е възможно.

И трите водоема в района са под една трета от капацитета си. Близкият язовир "Баилс" е намалял до 25 % от обема си, а дъното му се вижда в много участъци

Последният път, когато селото е отправяло молитви към Дева Мария от потоците, е било през 2008 г., съобщават местните медии. И това е проработило - жителите казват, че дъждовете дошли след дълго.

Но тази година епископът не гарантира успех. "Помолихме с вяра и много хора дойдоха и се помолиха с вяра", каза Конеса. "Господ ще ни даде това, което ни приляга".

С всеобща молитва Кения бори сушата

С всеобща молитва Кения бори сушата

Прогнозите не са оптимистични