Сериозни горски пожари възникнаха в Гърция и Македония.

В Македония към момента от стихията са обхванати борови гори. Бедствието се е разпростряло в районите на 7 населени места.

В гасенето на огъня са се включили десетки военнослужещи. Те обаче не са достатъчни за погасяването на огнената стихия. За това Оперативният координационен център за защита от горски пожари в Македония предложи правителството да поиска международна помощ за гасенето на пожара, информира БНР.

Към момента в гасенето на бедствието вече се е включил и български военен хеликоптер. Помощта за потушаването на бушуващите пожари в Македония беше обещана вчера, 1 август.

Премиерът Бойко Борисов, който води официалната българска делегация в Скопие, ще се срещна на място с екипажа на военния хеликоптер.

Ситуацията в западната ни съседка се усложнява от високите дневни температури, достигащи около 40 градуса. Силният вятър и липсата на дъжд също пречи на огнеборците.

Пожари са засегнали и Гърция. Към момента в южната ни съседка има горски пожари на 5 места - остров Спесес, в областта Атика и на полуостров Пелопонес.

Пожарите са извън контрол. Силният вятър и високите температури в Гърция също възпрепятстват местните огнеборци.