Горя гордостта на СССР самолетоносачът "Минск". Инцидентът е станал през уикенда в Нантун, в източнокитайската провинция Дзянсу, разкри South China Morning Post.

Самолетоносачът е бил закотвен на река Яндзъ в индустриална зона южно от града.

Инцидентът е станал по време на "демонтаж и ремонт" на кораба, се казва в официалното съобщение.

"Няма данни за жертви и причината за пожара на борда се разследва", заявиха властите. Те уточниха, че местните служби за пожарна безопасност, спешна помощ и обществена сигурност полагат "всички усилия" за справяне със ситуацията.

От снимки в социалните медии е ясно, че надстройката на самолетоносача е частично срутена.

През 1995 г. Москва продава самолетоносача "Минск" на южнокорейска компания, която три години по-късно го препродава на китайско частно инвестиционно предприятие в условията на азиатската финансова криза.

Корабът акостира в южния китайски град Шънджън и се превръща в център на тематичен парк, наречен "Мински свят", от 2000 г. до закриването на атракциона и преместването на кораба в Нантун преди осем години.

Собствеността на "Минск" е сменяна неколкократно в Китай, първо на държавния финансов гигант Citic през 2006 г., след това на друга частна фирма в Шънджън през 2010 г. и накрая на базирания в Далян предприемач Yongjia Group през 2013 г.

Yongjia планираше да открие тематичен парк, базиран на дългия 273 метра (895 фута) самолетоносач в Нантун през 2017 г., като общата инвестиция се оценяваше на около 10 милиарда юана (1,4 милиарда щатски долара).

Но инвеститорите заявиха, че процедурите за одобрение са отнели много повече време от очакваното и планът не се е осъществил.

Междувременно през 2020 г. Yongjia беше включена в черния списък на китайския съд заради лошото си кредитно досие.

В началото на тази година индустриалната зона Нантун заяви, че ще започне ремонт на кораба през март с цел до 1 октомври да открие национален отбранителен център, базиран на самолетоносача.

"Минск" е само един от редица изведени от експлоатация самолетоносачи, които Китай е закупил от други държави.

През 1998 г., същата година, в която "Минск" е продаден на Китай, бизнесмен от Хонконг, действащ като пълномощник на Военноморските сили на Народноосвободителната армия, купува от Украйна съветския самолетоносач "Варяг" от трето поколение.

По-късно този кораб е адаптиран, за да се превърне в първия китайски самолетоносач "Ляонин".

През 2000 г. Китай купува "Киев" - кораб от същия клас като "Минск", който сега е закотвен в северния китайски град Тиендзин като тематичен парк.

Въпреки че при продажбата му на Китай голяма част от оборудването му е демонтирано, на "Минск" все още се гледа като на кораб с известно военно значение. След пристигането му в Шънджън китайски военен персонал посещава няколко пъти вътрешността на самолетоносача, за да разгледа подробно кораба.

През 1999 г., когато се ремонтира в Гуанджоу, "Минск" също се запалва, което според официални медийни доклади от същата година води до леки щети.

Двама работници от техническите служби, обвинени в причиняването на този пожар, са били задържани за седем дни.