Иранският петролен танкер, горящ една седмица в Източнокитайско море потъна, а около мястото продължават да горят големи количества петрол, съобщават китайски медии, цитирани от "Ройтерс".

Потъналият танкер "Санчи", който горя след сблъсък с товарен кораб "към момента вече е потънала", съобщава Шанхайския спасителен морски център. Държаваната океанска администрация на Китай коментира, че тъй като корпусът на кораба е нарушен, огромно количество петрол се е излял и гори, допълва "Синхуа".

Администрацията допълва, че ще разшири обхвата на мониторинга си и ще "установи бързо разпространението на излятия петрол".

Китайски спасителен екип успя да изнесе две тела от танкера вчера.

Спасители успяха да извадят тела на моряци от горящия танкер край Китай

Спасители успяха да извадят тела на моряци от горящия танкер край Китай

Екип от ирански командоси се е присъединил към спасителните операции

Екипажът на "Санчи" се състоеше от 30 иранци и двама граждани на Бангладеш. Китайският външен министър Ван И коментира пред иранския си колега по телефона, че "докато има и 1% надежда, Китай ще продължи да полага 100% усилие" за спасяване и намиране на всички членове на екипажа.

Танкерът, собственост на National Iranian Tanker Co, е пренасял почти 1 милион барела кондензат (ултра лек суров петрол) към Южна Корея.

Той се сблъска с товарният кораб CF Crystal, който е транспортирал зърно от САЩ, на около 160 морски мили (184 километра) от бреговете на Китай близо до Шанхай.