Спасители успяват да се качат на горящия петролен танкер край бреговете на Китай и да извадят телата на двама членове на екипаж, съобщава "Ройтерс".

Танкерът "Санчи" гори от една седмица след сблъсък с товарен кораб. Спасителният екип е успял да вземе и "черната кутия" на кораба. Екип от ирански командоси вече се е присъединил към спасителните операции, но не е известно каква ще е тяхната роля. 

Четиричленният спасителен екип е използвал дихателни апарати, съобщава китайската държавна информационна агенция "Синхуа". Опитът да се достигне до жилищните помещения обаче се е провалил, тъй като спасителите са се сблъскали с от температури около 89°С.

Горящият танкер край бреговете на Китай може да избухне

Горящият танкер край бреговете на Китай може да избухне

32-членният екипаж на танкера остава безследно изчезнал

Спасителната мисия е продължава едва около час, тъй като промяната на посоката на вятъра застрашава живота на спасителите, съобщава "Синхуа". Около 15 кораба участват в спасителната операция, но лошото време и състоянието на "Санчи" продължават да възпрепятстват работата. В петък нов взрив пресече надеждите, че огънят може да спре.

Танкерът също така е придвижван от теченията на югоизток от мястото на сблъсък, на 260 километра от Шанхай, в посока японския остров Амами Ошима.

Японската брегова охрана съобщава, че е на около 290 километра от брега на острова и се движи около 2,2 километра в час. Китайските власти успокояват, че към момента не е открит голям разлив на нефт.