Има опасения за екологична катастрофа в Източнокитайско море, след като от танкер продължава да изтича петрол, два дни след като той се сблъска с товарен кораб, съобщават световните информационни агенции.

Китайските власти уточниха пред държавните медии, че танкерът "Санчи" има опасност да експлодира и да потъне.

Спасителни екипи, опитващи се да достигнат до танкера, са възпрепятствани от токсичните облаци дим, уточниха от китайското транспортно министерство.

Екипажът на танкера, 30 иранци и двама бангладешци, остава безследно изчезнал, въпреки международните спасителни усилия.

Плаващият под панамски флаг танкер "Санчи" е превозвал товара си от Иран за Южна Корея, когато се е сблъскал с регистрирания в Хонконг товарен кораб CF Crystal, превозващ зърно от САЩ, в Източнокитайско море, на около 260 км от бреговете на Шанхай.

Сблъсъкът стана в устието на делтата на река Яндзъ в събота вечерта.

Точната причина за сблъсъка засега не е известна.

32 моряци са в неизвестност след удар на петролен танкер и кораб

32 моряци са в неизвестност след удар на петролен танкер и кораб

Край бреговете на Шанхай, Китай

Танкерът, който е собственост на водещия корабен оператор на Иран, е превозвал 136 тона кондензат, което е ултра лека версия на суровия петрол. Това са около един милион барела, като по текущи цени струва около 60 млн. долара.

Кондензатът е много различен от черния суров петрол, който често е срещан при петролните разливи. Той е силно токсичен, с ниска плътност и значително по-експлозивен от обикновения суров петрол. Той потенциално може да предизвика по-лоши последици от тежкия суров петрол.

Той също може да е безцветен и без мирис, така че е много по-трудно да се открие, да се задържи и да се почисти.

"Санчи" все още гореше днес сутринта.

Съдбата на 32-членния екипаж на танкера не е известна, докато китайският екипаж на товарния кораб, съставен от 21 китайци, е бил спасен.

Китай изпрати няколко кораба за издирвателните и спасителните операции, докато Южна Корея е помогнала с кораб на бреговата охрана и хеликоптер.

Американските военноморски сили също са изпратили военен кораб.