Епидемията от холера в Хаити е отнела живота на 2 013 души от октомври досега. Броят на заболелите достигна 90 000 души, съобщава РИА Новости, позовавайки се на данни на здравното министерство.

Специалистите от Световната здравна организация прогнозират, че в продължение на една година броят на заболелите може да надхвърли 400 000 души.

Епидемията от холера избухна в североизточната част на страната в средата на месец октомври и засегна 10 провинции в страната.

Обявена бе появата на болестта и в съседната на Хаити Доминиканска република. Заболялата е 32-годишен хаитянин, работеща в Доминикана. Предполага се, че той е заболял именно след пътуването си до Хаити.

Съобщено бе за първи случай на холера в САЩ.

Междувременно ООН засили мерките за безопасност след кръвопролитните улични боеве, станали в страната.

Участниците в безпорядъците нападнаха непалските миротворци, обвинявайки ги, че те са донесли заразата от тяхната родина.

Представители на армията на Непал заявиха, че са укрепили своите позиции, а полицейските служители също са предприели необходимите действия за защита от нападения.

Според хаитяните правителството си затваря очите пред миротворците и не предприема необходимите действия за борба с епидемията.

От ООН пък заявиха, че към момента няма никакви доказателства, които категорично да доказват вината на "помощниците" от Непал. Отбелязва се, че подобен тип холера се наблюдава и в Южна Азия. Командващият на непалската армия заяви, че резултатите от лабораторните анализи позволяват да бъдат отхвърлени обвиненията срещу миротворците.

Преди дни 12 души бяха линчувани в югозападната част на Хаити, тъй като се смята, че са разпространявали заразата от холера чрез магия. Според местен прокурор те разпространявали болестта като разпръсквали вещество, което заразявало хората в региона.