Хърватски полицаи са изстреляли предупредителни изстрели с бойни патрони, за да разпръснат футболни фенове, връщащи се от мач в столицата, които ги нападнаха на магистрала с железни пръти, бухалки и сигнални ракети, съобщиха властите в неделя. Най-малко 35 души са ранени, включително четирима фенове са получили огнестрелни наранявания, предава Associated Press.

Насилието е избухнало късно в събота, докато полицията съпровождаше конвой от повече от 260 коли и автобуси превозващи фенове на "Хайдук" Сплит, след като отборът им загуби с 3:1 от "Динамо" Загреб. Двата отбора имат ожесточено съперничество - Сплит е вторият по големина град в Хърватия след Загреб, и феновете на Хайдук вероятно са били ядосани, защото полицията им забрани да влизат на стадиона на Загреб с факли и транспаранти.

Около 2000 фенове отказаха да влязат на стадиона и останаха навън през целия мач, съобщиха от полицията. Докато пътуваха обратно към Сплит, който е на около 355 километра южно от Загреб, група фенове блокираха движението и започнаха да атакуват полицаите на участък от магистралата в покрайнините на столицата, съобщи полицията. Пътят е главната хърватска магистрала, водеща от Загреб до брега на Адриатическо море. Полицията съобщи, че феновете са пренебрегнали заповедите за разпръскване.

"Нямаше признаци, че нещо подобно може да се случи", каза Дамир Барич, висш полицейски служител, отговарящ за обществената сигурност. "Те блокираха движението, внезапно излязоха от превозните си средства и се насочиха към полицаите, чийто брой превъзхождаха десетократно."

Началникът на полицията в Загреб Марко Рашич каза, че трима полицаи са се опитали да се скрият в полицейски микробус, но феновете са хвърлили горяща факла по превозното средство, принуждавайки ги да се евакуират. Той каза, че тримата полицаи са стреляли с огнестрелните си оръжия, произвеждайки над 20 изстрела главно във въздуха, но също и към земята. Тези куршуми очевидно са рикоширали и са ранили някои от нападателите, каза той.

Един фен, поразен от куршум, е тежко ранен, а никой от другите пострадали, включително полицаите, не е с опасност за живота, съобщиха от полицията.

Силите на реда са задържали 43 души, срещу които са повдигнати обвинения в подбуждане на безредици, за което ги очакват присъди от шест месеца до пет години.

Магистралата е останала затворена през голяма част от нощта и рано сутринта в неделя. Динамо вече спечели шампионската титла преди мача, като Хайдук завърши сезона на второ място. Имаше и няколко други инцидента, съобщени по време и преди съботния мач, включително пожар на трибуните, където се намираха феновете на Динамо, след като техните сигнални ракети запалиха огромния им плакат. Това доведе до 10-минутно забавяне през второто полувреме