Нидерландия се готви да обяви строги мерки за ограничаване на новия коронавирус (COVID-19) преди Коледа, включително евентуално затваряне на всички несъществени магазини, театри, музеи и увеселителни паркове, съобщава "Франс прес".

Холандският министър-председател Марк Рюте ще се обърне към нацията в 19:00 ч. местно време (20 ч. българско), след като броят на заразените продължава да нараства, а броят на починалите от началото на епидемията в страната надхвърли 10 000 души през уикенда.

Промяната на мястото от обичайната зала за пресконференции в офиса на Рюте е значителна, тъй като обикновено се използва само когато холандският премиер прави голямо обявление.

Рюте също така отложи планираната за днес среща с белгийския си колега Александър Де Кроо "във връзка с последните събития около Covid-19".

Очакваното затягане на мерките последва заседание на кабинета вчера, на което бяха обсъдени бързо увеличаващите се заразени, след като почти 10 000 новозаразени бяха регистрирани вчера.

"Точно какви ще бъдат по-строгите мерки все още не е известно, но има много индикации, че несъществените магазини ще трябва да се затворят за известно време", посочва обществената телевизия NOS, като допълва: "Това важи и за местата, където се събират хора, като музеи, театри и увеселителни паркове. Училищата може също да се наложи да затворят за известно време, а кабинетът също така обмисля да посъветва да се излиза само когато наистина е необходимо."

Холандските мерки идват, след като съседна Германия обяви, че ще влезе в частична блокада от сряда, като несъществени магазини и училища ще бъдат затворени, след като се бори с "експоненциален ръст" на коронавирусните инфекции.

Германия ще запази коронавирус мерките през първите месеци на 2021 г.

Германия ще запази коронавирус мерките през първите месеци на 2021 г.

"Цялостното облекчаване е много, много малко вероятно"