Европейският съюз е получил до момента 107 млн. дози ваксина срещу COVID-19. Това обяви говорителката на Европейската комисия, постигайки по-ранна цел, но далеч под първоначалните планове, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

Най-големи са доставките от ваксината на американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech (67,25 млн. дози). От ваксината на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca са доставени 29,8 млн. дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на американската фармацевтична компания Moderna са пристигнали 9,8 млн. дози.

Pfizer/BioNTech повишиха целта си с 25% - доставят 2,5 млрд. дози тази година

Pfizer/BioNTech повишиха целта си с 25% - доставят 2,5 млрд. дози тази година

В съобщението се пояснява, че увеличението е продиктувано от оптимизиране

Общо всички доставени дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 млн. души.

Страните членки на ЕС продължават да обсъждат как да бъдат разпределени 10 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които ще бъдат получени предсрочно. Според предложение на Португалия, която е ротационен председател на ЕС в момента, тези дози може да бъдат разпределени след юни, като 2,86 млн. да бъдат насочени към България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, поръчали най-малко от въпросната ваксина.

ЕС очаква значително нарастване на доставките през второто тримесечие на годината, които според Брюксел ще бъдат достатъчни, за да се имунизира поне 70% от възрастното население на ЕС до юли и да ускори досега бавното ваксиниране в Общността.

Говорителката добави, че досега ЕС е изнесъл 68,3 млн. дози ваксини към 41 държави по света. Одобрени са 483 заявки за износ, една е отхвърлена, а по седем се очаква решение.

Германия пак разследва ваксината на AstraZeneca, Берлин спря употребата при младите
Обновена

Германия пак разследва ваксината на AstraZeneca, Берлин спря употребата при младите

До момента в Германия ваксинираните с продукта на AstraZenaca са около 2,7 милиона