Йеменските хуси са изстреляли ракети по контейнеровоз, плаващ под либерийски флаг, в Червено море, но не са улучили целта. Това съобщава централното командване на САЩ, цитирано от "Ройтерс".

Две противокорабни балистични ракети са били изстреляни по кораба "Пинокио" ​​от територията на Йемен, но не са нанесени щети нито има ранени.

По-рано през деня военният говорител на хусите Яхя Сареа заяви, че групировката е ударила кораба, който той описа като "американски".

По данни на Equasis и Международната морска организация на ООН "Пинокио" е контейнеровозен кораб, собственост на регистрираната в Сингапур компания OM-MAR 5 INC.

Сареа посочи, че хусите ще ожесточат военните си операции по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан в знак на солидарност с палестинците заради войната в Газа.

Пореден инцидент с ракета в Червено Море, западно от  Ходейда

Пореден инцидент с ракета в Червено Море, западно от Ходейда

Британската фирма за морска сигурност Ambrey съобщи в понеделник

Нападенията на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници прекъснаха световното корабоплаване от ноември насам и принудиха компаниите да се преориентират към по-дългия и скъпоструващ маршрут, заобикалящ Южна Африка.

Съединените щати и други страни изпратиха военни кораби, които да защитават цивилните плавателни съдове. САЩ и Великобритания нанесоха въздушни удари срещу хусите и определиха милицията като терористична група.

Въздушни удари, приписвани на американско-британската коалиция, удариха пристанищни градове и малки градчета в Западен Йемен вчера, като причиниха смъртта на най-малко 11 души и раниха 14, съобщи говорител на международно признатото правителство на Йемен.

Централното командване на САЩ докладва, че през вчерашния ден са били извършени шест удара за самоотбрана в контролираните от хусите райони на Йемен. Били са унищожени подводен дрон и 18 противокорабни ракети, които са представлявали непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ в региона.

Американски, френски и британски сили свалиха дронове на хусите в Червено море

Американски, френски и британски сили свалиха дронове на хусите в Червено море

След като бяха атакувани американски кораби в района