Maersk, една от най-големите логистични компании в света и корабособственик, съобщава, че спира преминаването на свои кораби през Червено море. Решението идва след поредицата нападения на йеменските хуси срещу търговски кораби, включително и от днес.

Германската корабна компания Hapag-Lloyd спира преминаването през Червено море, на този етап за три дни, до 18 декември, докато разследва инцидента. 

"След инцидента с Maersk Gibraltar вчера и поредната атака срещу контейнеровоз днес инструктирахме всички кораби на Maersk в района, които трябва да преминат през пролива Баб ал-Мандаб, да преустановят пътуването си до второ нареждане", се казва в изявление на датската компания до AFP.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) вече посъветва корабите да преминават с повишено внимание през Червено море и района и да докладват за всяка подозрителна дейност.

Балистични ракети удариха два кораба край Йемен
Обновена

Балистични ракети удариха два кораба край Йемен

На един от корабите е възникнал пожар

Припомняме, че девет са българите на борда на пленения български кораб "Руен" в Арабско море. На борда на плавателният съд има 18 моряци. Половината от тях са българи, един е от Ангола, а останалите са от Мианмар. Това съобщиха от Параходство "Български морски флот" АД. Към момента няма яснота дали похитителите са хути.

Формиран е екип в МВнР, който ще се заеме със случая.

Кораб на испанските военноморски сили плава с пълна скорост към търговския кораб, за който се предполага, че е отвлечен от пирати. Испанският кораб "Виктория" се е насочил към "Руен", за да получи повече информация и да прецени какви да са следващите действия.

Плениха български кораб в Арабско море

Плениха български кораб в Арабско море

Корабът подал сигнал за бедствие край йеменския остров Сокотра

Все още в плен на хутите e корабът Galaxy Leader заедно с екипажа, в който има и двама българи.