Британските морски власти съобщиха в петък, че разследват доклад за инцидент на 50 морски мили северно от йеменското пристанище Мока близо до протока Баб ел-Мандеб в южния край на Червено море, предава Ройтерс.

По-късно стана ясно, че контейнеровозът "Ал-Джасра", плаващ под либерийски флаг, е претърпял щети от "въздушна атака", докато плава през протока Баб ел-Мандеб. Ударът е предизвикал пожар на палубата и падане на контейнер зад борда, съобщи британската фирма за морска сигурност Ambrey в петък.

Корабът е пътувал от гръцкото пристанище Пирея към Сингапур и не е ясно дали има връзка с Израел, както и естеството на товара му.

Агенцията разясни, че корабът е бил собственост на Hapag-Lloyd AG и е плавал на юг през протока Баб ел-Мандеб в южната част на Червено море, когато е бил атакуван от снаряд на 50 морски мили северно от йеменското пристанище на Червено море на Моха. Не съобщава дали са пострадали членове на екипажа.

Балистична ракета, изстреляна от територия, контролирана от хусите в Йемен, е ударила друг товарен кораб в Червено море, съобщава Асошиейтед прес. Изглежда, че атаката е била насочена към първия кораб, който хусите удариха по-рано в петък, каза говорител на Пентагона пред информационната агенция.

Вторият пострадал кораб е контейнеровозът MSC "Платинум" III, който също плава под либерийски флаг. Естеството на щетите не се уточнява.

На този етап никой не е поел отговорност за нападението.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че също е получила доклади за инцидент на около 60 морски мили югозападно от Ходейда, друго йеменско пристанище. Засега не е ясно дали инцидентите са свързани.

UKMTO посъветва корабите да преминават с повишено внимание и да докладват за всяка подозрителна дейност, но не предостави веднага допълнителни подробности за инцидентите.

Свързаните с Иран йеменски хуси атакуваха кораби в морските пътища на Червено море и стреляха с дронове и ракети по Израел от началото на войната между Израел и Хамас в Газа преди повече от два месеца, засилвайки страховете от по-широк конфликт в Близкия изток.

Хусите, които управляват голяма част от Йемен, казват, че атаките им са демонстрация на подкрепа за палестинците и обещаха, че ще продължат, докато Израел спре офанзивата си в Газа, управлявана от Хамас.

Късно в четвъртък хусите заявиха, че са извършили военна операция срещу контейнеровоз на Maersk, като са го ударили директно с дрон. Датската корабна компания отхвърли твърдението и каза, че корабът не е бил ударен.

По-късно бе съобщено и за отвличането на българския кораб "Руен", на борда на който има девет българи и моряци от Мианмар и Ангола. Не се съобщава дали става дума за действия на йеменските хуси или за пиратско нападение.

Ракета на хусите удари търговски танкер край Йемен

Ракета на хусите удари търговски танкер край Йемен

Няма данни за загинали и ранени