Подкрепяните от Иран йеменски хуси обявиха, че са "взели на прицел" контейнеровоз, плаващ за Израел, съобщава "Ройтерс".

Изявлението им идва ден, след като Централното командване на САЩ докладва, че въоръжената групировка е изстреляла две противокорабни балистични ракети в южната част на Червено море.

От октомври насам хусите, които контролират голяма част от Йемен, включително столицата, извършват нападения срещу търговски кораби в Червено море, които според тях имат връзки или плават към Израел. Атаките им са в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Военният говорител на хусите Яхя Сарея заяви, че групировката е "взела на прицел" контейнеровоза CMA CGM Tage (CMACG.UL), без да дава повече подробности. Той не уточни кога и къде е станал инцидентът.

Контейнеровоз е атакуван в Червено море

Контейнеровоз е атакуван в Червено море

Подаден е сигнал за 3 експлозии

Сарея посочи и че хусите са отправили предупредителни сигнали до кораба, но екипажът му не им е обърнал внимание.

Попитана относно твърдението на хусите, френската корабна компания CMA CGM уточни, че корабът е невредим и не е претърпял инцидент. Освен това компанията допълни, че корабът е плавал към Египет, а не към Израел.

В речта си Сарея повтори позицията на хусите, че те ще продължат атаките си, докато помощта не влезе в Газа, и отправи още едно предупреждение към Съединените щати.

"Никоя атака на САЩ няма да остане без отговор или ненаказана", подчерта той.

САЩ и коалиция от 9 държави бранят корабите в Червено море

САЩ и коалиция от 9 държави бранят корабите в Червено море

Остин не отговори на въпрос защо Пентагонът не е нанесъл контраудар срещу хусите

Централното командване на САЩ посочи в изявлението си късно снощи, че няма данни за щети, причинени от двете ракети, които по негова информация хусите са изстреляли в района.

По-рано Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи за до три експлозии на една до пет морски мили от търговски кораб в протока Баб ал Мандеб, на 33 морски мили източно от Асаб в Еритрея, и добави, че няма данни за щети.

Няколко корабни компании преустановиха операциите си през Червено море заради атаките и вместо се преориентираха към по-дългия маршрут около Африка.