Посолството на Съединените щати в Мадрид е получило писмо, подобно на петте писма-бомби, изпратени до украинското посолство в Испания и други цели в страната, съобщи испанската телевиизя La Sexta в четвъртък.

Районът е отцепен от полицията и се прилага антитерористичният протокол, не се съобщава за пострадали.

Припомняме, че испанските сили за сигурност откриха предполагаемо взривно устройство, скрито в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, разположен във военновъздушна база в Торехон де Ардос, край Мадрид, съобщи министерството на отбраната в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

Испания засили сигурността на обществени и дипломатически сгради, след като поредица от писма-бомби бяха изпратени до цели, включително испанския премиер Педро Санчес и украинското посолство, съобщи вътрешното министерство в четвъртък.

Министерството каза, че "плик с пиротехнически материали", адресиран до Санчес, е получен на 24 ноември и обезвреден от екипа му по сигурността.

Устройството е било "подобно" на последващите пакети, получени от украинското посолство и испанска оръжейна фирма в сряда, както и устройство, прихванато в базата на военновъздушните сили на Испания Торехон де Ардоз в ранните часове на четвъртък сутринта.

Две писма-бомби бяха открити в сряда, адресирани до украинското посолство в Мадрид и до производител на оръжия в Сарагоса, в Северна Испания, съобщи полицията.

Първото експлодира, причинявайки леки наранявания на украински служител.

Украинският посланик в Мадрид Сергей Похорелцев каза пред киевския новинарски сайт "Европейская правда", че подозрителният пакет, адресиран до него, е бил отворен извън сградата от украинския комендант на посолството, който е бил ранен при взрива.

"След като отвори пакета и чу последващо щракване, той го хвърли и след това се чу експлозията", каза той." Въпреки че не е държал кутията по време на експлозията, комендантът е наранил ръцете си и е получил мозъчно сътресение.

Испанските власти разглеждат експлозията в украинското посолство като терористичен акт. Това съобщи в сряда агенция "Европа прес", като цитира Националната съдебна колегия на Испания.