Испанските сили за сигурност откриха предполагаемо взривно устройство, скрито в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, разположен във военновъздушна база в Торехон де Ардос, край Мадрид, съобщи министерството на отбраната в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

След сканиране на плика с рентгенови лъчи служителите по сигурността на военновъздушните сили установиха, че съдържа "механизъм", се казва в изявлението на министерството. Полицията все още анализира пратката .

Сателитният център подкрепя общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, като събира информация от устройства за космическо разузнаване, според уебсайта му. Върховният представител за  външната политика на ЕС Жозеп Борел описа подобни системи като "очите на Европа" през септември.

Испания засили сигурността на обществени и дипломатически сгради, след като поредица от писма-бомби бяха изпратени до цели, включително испанския премиер Педро Санчес и украинското посолство, съобщи вътрешното министерство в четвъртък.

Министерството каза, че "плик с пиротехнически материали", адресиран до Санчес, е получен на 24 ноември и обезвреден от екипа му по сигурността.

Устройството е било "подобно" на последващите пакети, получени от украинското посолство и испанска оръжейна фирма в сряда, както и устройство, прихванато в базата на военновъздушните сили на Испания Торехон де Ардоз в ранните часове на четвъртък сутринта.

Две писма-бомби бяха открити в сряда, адресирани до украинското посолство в Мадрид и до производител на оръжия в Сарагоса, в Северна Испания, съобщи полицията.

Първото експлодира, причинявайки леки наранявания на украински служител.

Испанските власти разглеждат експлозията в украинското посолство като терористичен акт. Това съобщи в сряда агенция "Европа прес", като цитира Националната съдебна колегия на Испания.

Припомняме, че Испания изпрати военно оборудване в Украйна, за да помогне на въоръжените си сили на страната във войната й с Русия.