Министерството на здравеопазването на Узбекистан съобщи, че 18 деца са починали след консумация на сироп за кашлица, произведен от индийския производител на лекарства Marion Biotech.

Таблетките и сиропът Doc-1-Max се продават в страната от 2012 г. насам.

По данни на министерството, според предварителните тестове една партида от лекарството е съдържала токсичното вещество етиленгликол.

Според служителите децата са получили сироп Doc-1-Max без лекарско предписание и в доза, надвишаваща препоръчителната.

"Установено е, че починалите деца са приемали лекарството у дома в продължение на 2-7 дни, 3-4 пъти дневно по 2,5-5 ml, което надвишава стандартната доза на лекарството за деца преди постъпване за болнично лечение", се казва в изявление на министерството. Също така се посочва обаче, че регионалните здравни власти си прикрили информацията от самото министерство.

Индонезия забрани продажбата на сиропи и течни лекарства след смъртта на 99 деца

Индонезия забрани продажбата на сиропи и течни лекарства след смъртта на 99 деца

Установено е, че някои лекарства съдържат съставки, водещи до остра бъбречна недостатъчност

Gazeta.uz съобщи на 23 декември, че узбекските власти разследват съобщения за 15 деца, починали в област Самарканд през последните два месеца. Само няколко дни по-късно излезе информацията, че 21 деца, 15 от които под три години, са лекувани от остра бъбречна недостатъчност. Трима от пациентите все още се възстановяват.

Министерството на здравеопазването на Индия информира, че е започнало собствено разследване и проверка и са в постоянен контакт с властите на Узбекистан.

Припомняме, че през октомври Световната здравна организация свърза четири различни сиропа за кашлица, произведени в Индия, със смъртта на 66 в Гамбия. Анализите на пробите от сиропа показват, че те съдържат недопустими количества от токсичните вещества диетиленгликол и етиленгликол. Седмица по-късно Индонезия спря продажбите на всички сиропи и течни лекарства за деца, след като с такива лекарства се свърза смъртта на близо 100 деца.

Както индийското правителство, така и производителят на сиропа Maiden Pharmaceuticals отричат обвиненията.

Властите в Индонезия отнеха лиценза на две фирми, произвеждащи лекарства

Властите в Индонезия отнеха лиценза на две фирми, произвеждащи лекарства

Те са разследвани заради сироп за кашлица, причинил над 100 смъртни случая на деца