Индонезийската агенция по храните и лекарствата (BPOM) отне лицензите за производство на лекарства под формата на сироп на две местни фирми за нарушаване на правилата за производство, докато разследва смъртта на повече от 150 деца поради остра бъбречна недостатъчност, информира Ройтерс.

Решението идва, след като Индонезия временно забрани продажбите на някои лекарства на базата на сироп и идентифицира наличието в някои продукти на етилен гликол и диетилен гликол като възможни фактори за смъртните случаи, повечето от които са на деца под пет години.

Двете субстанции се използват като по-евтина алтернатива в някои фармацевтични продукти на глицерина, разтворител или сгъстител в много сиропи за кашлица. Те могат да бъдат токсични и да доведат до остро увреждане на бъбреците.

Шефът на Атгенция по храните и лекарствата Пени К. Лукито каза пред репортери, че лицензите за производство на перорални течности на двете компании, PT Yarindo Farmatama и PT Universal Pharmaceutical Industries, са били отменени, като добави, че BPOM преследва наказателни действия срещу тях.

Индонезия забрани продажбата на сиропи и течни лекарства след смъртта на 99 деца

Индонезия забрани продажбата на сиропи и течни лекарства след смъртта на 99 деца

Установено е, че някои лекарства съдържат съставки, водещи до остра бъбречна недостатъчност

По думите му двете фирми са произвеждали лекарства с нестандартни суровини, не са докладвали промяна в съставките и са използвали някои материали в повече от указанията.

В Индонезия се наблюдава скок на случаите на остра бъбречна недостатъчност сред децата от август, което според министъра на здравеопазването най-вероятно се дължи на промени в суровините, използвани в сиропите за кашлица и температура.

Индонезия внася своите суровини за лекарства предимно от Китай и Индия, според здравното министерство. Според властите разтворителите, използвани в сиропите от двете компании, съдържат примеси.

Индонезия разследва случаи на остра бъбречна недостатъчност в консултация със Световната здравна организация (СЗО) след подобен инцидент в Гамбия по-рано тази година, при който има най-малко 70 смъртни случая, свързани със сиропни лекарства, произведени от индийската Maiden Pharmaceuticals.