В Зимбабве са установени първите два случая на заразяване с маймунска едра шарка, се посочва в изявление на Министерството на здравеопазването на страната, публикувано на страницата на президента Емерсън Мнангагва в социалната мрежа X.

Заразените са 11-годишно момче и 24-годишен мъж. И двамата са в изолация. Момчето е било в контакт с най-малко седем души. Контактите на болния мъж засега се проследяват.

Детето се е разболяло след посещение в Южна Африка през август. То се е върнало в Зимбабве на 10 септември, а симптомите са диагностицирани почти две седмици по-късно, на 23 септември.

Мъжът е диагностициран с болестта след завръщането си от Танзания на 21 септември. Той е развил симптоми на маймунска едра шарка на 29-ти същия месец.

Маймунската едра шарка е вирусно заболяване, идентифицирано за първи път през 1958 г.

Повечето случаи са докладвани в Африка, но през май 2022 г. е регистрирана епидемия в други държави. Тогава първият случай на заразяване е регистриран в Обединеното кралство, като заразеното лице е от Нигерия.

СЗО одобри диагностичен тест за маймунска шарка

СЗО одобри диагностичен тест за маймунска шарка

PCR тестът в реално време позволява откриване на ДНК на mpox вируса

Симптомите на заболяването са подобни на тези, наблюдавани в миналото при пациенти с дребна шарка. Те включват треска, мускулни болки, характерен обрив и сърбеж.

Извън африканския континент случаи на заразяване с маймунска едра шарка започват да се регистрират отново през лятото на 2024 г.

САЩ даряват в Африка 1 милион дози ваксина срещу маймунска шарка

САЩ даряват в Африка 1 милион дози ваксина срещу маймунска шарка

Байдън ще направи съобщението в Ню Йорк, където присъства на Общото събрание на ООН

Така например първият случай на заразяване с този вирус през август е регистриран в Тайланд: разболял се е жител на Европа, който е пътувал до Банкок от Африка. През тази година в Африка са открити над 34 000 съмнителни случая, което е повече от три пъти повече от броя на регистрираните през същия период на миналата година.

Маймунската шарка в Африка продължава да е извън контрол

Маймунската шарка в Африка продължава да е извън контрол

Случаите продължават да нарастват в няколко страни.

В средата на август Световната здравна организация обяви маймунската едра шарка за международна извънредна ситуация.