Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви във вторник даряването на 1 милион дози ваксина срещу маймунска шарка (mpox) и най-малко 500 милиона долара на африканските страни в подкрепа на отговора им на епидемията, според високопоставен служител на администрацията, цитиран от "Ройтерс".

Байдън ще направи съобщението в Ню Йорк, където присъства на Общото събрание на ООН, и ще призове други страни да последват примера, е казал източникът пред "Ройтерс".

През август Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална извънредна ситуация за общественото здраве за втори път в рамките на две години, след огнище на вирусна инфекция в Демократична република Конго, която се разпространи в съседните страни и извън тях, включително Индия, предизвиквайки тревога.

"Не би било голяма изненада, ако има случай и в Съединените щати", каза служителят, отбелязвайки, че скорошните съкращения на пандемичната подкрепа от Конгреса може да попречат на вътрешния отговор.

"Ние наистина полагаме усилия в момента, за да можем да реагираме ефективно. И мисля, че предвиждането на потенциални допълнителни съкращения в бъдеще ще ни затрудни все повече и повече да имаме стабилен отговор на тези видове огнища."

Маймунската шарка може да се разпространи чрез близък контакт. Обикновено протича леко, но в редки случаи е смъртоносна. Вирусът причинява грипоподобни симптоми и пълни с гной лезии по тялото.

Епидемията в Конго започна с разпространението на ендемичен щам, известен като clade I. Но изглежда, че нов вариант, clade Ib, се разпространява по-лесно чрез рутинен близък контакт, включително сексуален контакт.

Канада дарява 200 000 ваксини срещу маймунска шарка на нуждаещите се страни

Канада дарява 200 000 ваксини срещу маймунска шарка на нуждаещите се страни

Не е ясно кои държави ще получат ваксини и в какъв времеви хоризонт