Специалисти от Интерпол са в Ливан, за да проучат причините за експлозията в пристанището на Бейрут. Това се посочва в съобщение на уебсайта на международната полицейска организация.

Самите ливански власти са поканили специалисти на Интерпол.

16 задържани за взрива в Бейрут

16 задържани за взрива в Бейрут

Служители на пристанището, където отекна мощната експлозия, убила стотици

"Опитът на Интерпол при предоставянето на подобна подкрепа може значително да помогне на местните власти. Ще продължим да предоставяме помощта, поискана от ливанските власти", каза генералният секретар на Интерпол Юрген Сток.

По-рано президентът на Ливан Мишел Аун заяви, че за взрива в пристанището на Бейрут има три версии. Според една версия "има възможност за външна намеса." Смята се, че бомба или ракета може да е причинила експлозията. Другите две версии предполагат небрежност или злополука.

Взривът в Бейрут струва около $5 милиарда

Взривът в Бейрут струва около $5 милиарда

Мощността на експлозията се равнява на една пета от силата на Хирошима

На 4 август в пристанището в град Бейрут стана мощна експлозия. В резултат на трагедията над 5 000 души са ранени, повече от 300 000 са останали без дом. По последни данни са загинали 154 души.

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Екип от Шефилдския университет е изчислил...

Ливанският премиер Хасан Диаб заяви, че експлозията е причинена от неправилно съхранение на 2750 тона амониев нитрат. В близост до взрива сградите, както и тези, разположени в радиус от няколко километра от мястото на експлозията, бяха унищожени.