16 служители на пристанището на Бейрут са били задържани във връзка с разследването на експлозията тази седмица, при която загинаха над 130 души, а други над 5 000 бяха ранени, предаде АП, като цитира местни медии.

Досега са разпитани 18 души. Всички те са пристанищни и митнически служители, както и лица, отговорни за поддръжката в хангара, където от години се съхраняват 2 750 тона взривни материали.

Припомняме, че на 4 август, малко след 18 часа местно време, на пристанището в Бейрут стана експлозия.

Ден по-късно ливанският президент обяви, че страната ще бъде в извънредно положение за две седмици.

ЕС дава 33 млн. евро на Ливан

ЕС дава 33 млн. евро на Ливан

Редица държави веднага предложиха помощ

По последни данни жертвите на експлозията на неправилно складиран амониев нитрат са поне 135. Ранените са над 5 хиляди души. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут. Материалните щети се оценяват между 5 милиарда и 15 милиарда долара.

При анализ на видеозаписи от взрива в в ливанската столица Бейрут е установено, мощността му е приблизително 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г.

Ливан веднага получи подкрепа от международната помощ - както финансова, така и с екипи и техника.

Причините за взрива все още не са изяснени, но вече започнаха спекулациите.

Пореден протест в Ливан след взрива

Пореден протест в Ливан след взрива

Стигнало се е и до вандалски акции

В момента никой не знае със сигурност дали експлозията в Бейрут може да е резултат от нападение, коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом.

По-рано Тръмп обясни, че е говорил с американски генерали, които смятат, че в ливанската столица е избухнала бомба и това е нападение.

Израел отрече да има общо с трагедията.