Европейският съюз предоставя 33 милиона евро на Ливан след мощната експлозия във вторник на пристанището в столицата Бейрут, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Анадолската агенция.

Това е съобщила тя в телефонен разговор с премиера Хасан Диаб.

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Екип от Шефилдския университет е изчислил...

Блокът ще предостави допълнителна подкрепа в зависимост от текущата оценка на хуманитарните нужди.

Дългосрочната подкрепа на ЕС за подпомагане на реконструкцията на града също беше обсъдена по време на телефонното обаждане.

27-членният блок в сряда обяви, че е активирал своя "Механизъм за гражданска защита" и изпраща своите екипи за търсене и спасяване в Бейрут, включително 100 високо обучени пожарникари, с превозни средства, кучета и техника.

Сред страните, които участват в операциите, са Холандия, Гърция, Чехия, Франция, Полша и Германия.

За финансова помощ откликнаха Великобритания с 5 млн. паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро. Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване.

Взривът в Бейрут струва около $5 милиарда

Взривът в Бейрут струва около $5 милиарда

Мощността на експлозията се равнява на една пета от силата на Хирошима

Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата ѝ, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения.

Припомняме, че на 4 август, малко след 18 часа местно време, на пристанището в Бейрут стана експлозия.

Ден по-късно ливанският президент обяви, че страната ще бъде в извънредно положение за две седмици.

По последни данни жертвите на експлозията на неправилно складиран амониев нитрат са поне 135. Ранените са над 5 хиляди души. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут. Материалните щети се оценяват между 5 милиарда и 15 милиарда долара.

При анализ на видеозаписи от взрива в в ливанската столица Бейрут е установено, мощността му е приблизително 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г., предаде Би Би Си.

Бейрут: Макрон инициира международна програма за помощ, Китай праща екипи

Бейрут: Макрон инициира международна програма за помощ, Китай праща екипи

Великобритания изпраща корабa "Ентърпрайз", за да помогне на възстановяването на града

Екип експерти от Шефилдския университет е изчислил, че силата на есплозията е еквивалентна на 1000-1500 тона тротил или около една десета от тази на бомбата в японския град.

"Това безусловно е един от най-мощните неядрени взривове в историята", отбелязва професор Анди Тайъс, който е ръководил изследването.

В момента никой не знае със сигурност дали експлозията в Бейрут може да е резултат от нападение, коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом.

По-рано Тръмп обясни, че е говорил с американски генерали, които смятат, че в ливанската столица е избухнала бомба и това е нападение.