Китай изпраща медицински екип и доставки в Ливан след експлозията в пристанището, при която са ранени повече от 5000 души. Говорителят на външното министерство Ван Венбин заяви в четвъртък, че китайският лидер Си Дзинпин е предал съболезнования на ливанския президент Мишел Аун след взрива, при който загинаха най-малко 135 души, съобщава АП.

"Като приятелска страна на Ливан, Китай е готов да продължи да оказва помощ в рамките на своя капацитет, за да може Ливан да преодолее трудностите".

Китай отдавна е основен клиент за нефт и газ в Близкия Изток, а през последните години се стреми да засили влиянието си в района като алтернатива на САЩ и Европа. В продължение на много години Китай също допринася с войници в мироопазващата операция на ООН в Южен Ливан.

Германският външен министър заяви, че служител на германското посолство в Бейрут е убит при взрива, който опустоши ливанската столица.

Хайко Маас казва в изявление, че жената е починала в резултат на "последиците от експлозията в нейния апартамент". При взрива е повредена сградата на посолството.

Експлозията в Бейрут: Реакция на страните по света
Обновена

Експлозията в Бейрут: Реакция на страните по света

Броят на загиналите се е увеличил до 135, като около 5000 души са ранени

Великобритания изпраща кораб на Кралския флот, за да помогне на града да се възстанови от опустошителната експлозия. Министърът на отбраната Бен Уолъс коментира, че корабът H Enterprise, който в момента е в Кипър, ще направи оценка на щетите и ще помогне на ливанските власти да се подготвят за възстановяване на пристанището.

Великобритания обеща пакет от хуманитарна подкрепа за Ливан на стойност 5 милиона лири и заяви, че ще изпрати екипи за търсене и спасяване и експертна медицинска помощ.

Франция възнамерява да започне програма за международна подкрепа за ливанското население, обяви в четвъртък френският президент Еманюел Макрон при пристигането си в ливанската столица.

"След това ще преговаряме, за да започнем програма за международна помощ на ливанския народ. Да помагаме на хората е основен приоритет и трябва да го организираме така, че да достигне до хората."

Той поясни, че "Франция ще очертае допълнителни мерки за подкрепа въз основа на резултатите от срещите с представители на ливанското ръководство, гражданското общество и спасителните екипи, работещи в пристанището".

"Веднага тръгнах за Ливан след трагедията. Такава солидарност е очевидна", добави Макрон.

В същото време той посочи, че в разговори с представители на ливанското ръководство ще подчертае необходимостта от реформи в страната, включително за засилване на борбата срещу корупцията. "Без тези реформи кризата в Ливан ще се задълбочи", каза той. След разговор с репортери, Макрон се отправи към пристанището до мястото на експлозията, за да разговаря с френски спасители, които разчистват развалините.

Светът помага на Ливан след експлозията

Светът помага на Ливан след експлозията

Финансова, материална и експертна помощ идва от над 20 държави