Международната общност като цяло изрази солидарността си с Ливан след експлозията във вторник в склад в пристанището на Бейрут.

Ливанският министър на здравеопазването заяви, че броят на загиналите се е увеличил до 135, като около 5000 души са ранени, според местния телевизионен оператор Al Manar TV. Все още липсват редица хора, коментира министърът.

Европейският съюз активира своята система за гражданска защита, за да събира събира екипи за спешна помощ и оборудване от целия съюз. ЕК заяви, че планът е спешно да се изпратят над 100 пожарникари с превозни средства, кучета и оборудване. Чехия, Германия, Гърция, Полша и Холандия участваха в усилията с други държави, които се очаква да се присъединят.

Сателитната система на ЕС за картографиране ще бъде използвана, за да помогне на ливанските власти да установят степента на щетите.

Извънредно положение в Бейрут

Извънредно положение в Бейрут

Мярката ще е в сила за две седмици

Между съобщенията за солидарност и предложенията за спешна помощ ето как международната общност и някои държави реагираха на смъртоносния взрив в Ливан:

Франция

Кабинетът на президента Еманюел Макрон заяви, че Франция ще изпрати 55 служители по сигурността в Ливан и шест тона здравно оборудване, 10 лекари за спешна помощ също ще летят до Бейрут.

Френското президентство обяви в сряда, че Макрон ще замине за Бейрут в четвъртък.

"Франция винаги е на страната на Ливан и ливанския народ. Готова е да предложи помощ в зависимост от нуждите, изразени от ливанските власти", заяви външният министър Жан-Ив Льо Дриан в Twitter.

САЩ

Президентът Доналд Тръмп във вторник определи експлозията като възможна атака, въпреки че няма доказателства, потвърждаващи това твърдение. Изявленията на ливанските лидери досега сочат, че взривът вероятно е причинен от силно експлозивен материал, който се е съхранявал в складове в столицата от години.

"САЩ са готови да окажат съдействие на Ливан", заяви Тръмп на брифинг в Белия дом. "Изглежда като ужасна атака."

Попитан по-късно, Тръмп коментира, че се е срещнал с някои американски генерали, които смятат, че взривът не е "някакъв вид събитие от производствена експлозия". И според тези неназовани генерали "изглежда смятат, че това е нападение. Това е някаква бомба".

Пентагонът отправи въпросите към Белия дом.

Двама американски служители, говорейки при условие за анонимност, заявиха, че не е ясно от къде Тръмп получава информация, но че първоначалната информация не изглежда да показва, че експлозията е нападение.

Длъжностните лица заявиха, че информацията за момента е по-близка до това, което ливанските служители публично са заявили. Те добавиха, че все още е рано и може да се промени с течение на времето.

Великобритания

Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания е готова да окаже каквато и да е подкрепа, за да помогне на Бейрут.

"Снимките и видеоклиповете от Бейрут тази вечер са шокиращи", написа Джонсън в Twitter. "Обединеното кралство е готово да окаже подкрепа по всякакъв начин, по който можем, включително за засегнатите британски граждани."

В сряда британският министър на образованието Ник Гиб заяви пред БиБиСи, че Великобритания работи спешно, за да реши каква техническа и финансова помощ може да предостави на Ливан.

На въпроса за спекулациите за причините за взрива, Гиб коментира пред Sky News: "Разбира се, ливанските власти разследват причината за тази трагедия и преди да имаме резултатите от това разследване, е преждевременно да се спекулира."

Иран

Президентът Хасан Рохани заяви, че Иран е готов да изпрати медицинска помощ в Ливан, да помогне за лечение на пострадалите и да предостави друга необходима медицинска помощ.

"Надяваме се, че обстоятелствата за този инцидент ще бъдат определени възможно най-скоро и мирът ще се върне в Бейрут".

Външният министър Мохамад Джавад Зариф туитира във вторник: "Нашите мисли и молитви са с великите и устойчиви хора на Ливан. Както винаги, Иран е напълно готов да окаже помощ по всякакъв начин. Остани силен, Ливан."

Саудитска Арабия

Външното министерство на Саудитска Арабия заяви във вторник, че следи с голяма загриженост последствията от експлозията в пристанището на Бейрут, според държавната информационна агенция.

Потвърждава пълната подкрепа и солидарност на кралството с ливанския народ.

Турция

Турската фондация за хуманитарна помощ помага в търсенето на оцелели, копаят отломки, за да търсят хора и да извадят телата. Групата също мобилизира кухня в палестински бежански лагер в Ливан, за да достави храна на нуждаещите се, заяви Мустафа Йозбек, служител на организацията със седалище в Истанбул.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган разговаря с ливанския си колега Мишел Аун за мащабната експлозия и заяви, че Турция е готова да предостави хуманитарна помощ при нужда.

Сеизмолозите: Експлозията в Бейрут била със сила от 4,5 по Рихтер

Сеизмолозите: Експлозията в Бейрут била със сила от 4,5 по Рихтер

Инцидентът е засечен от Йордания

Палестина

Палестинските лидери изразиха съболезнованията си на ливанския народ след експлозията. Президентът на Палестинската администрация Махмуд Абас изрази своята солидарност и заяви, че Палестина е готова да предложи помощ на Ливан.

Междувременно лидерът на Хамас в Газа Исмаил Ханий се обади на ливанския президент, премиер и председател на парламента и изказа съболезнования.

Израел

Израел предложи хуманитарна помощ на Ливан във вторник, заяви израелският министър на отбраната Бени Ганц.

"Израел се обърнал към Ливан по канали за международна сигурност и дипломатически канали и предложи на ливанското правителство медицинска и хуманитарна помощ", се казва в писмено изявление на Ганц и външния министър Габи Ашкенази.

Междувременно израелски представител заяви, че Израел няма нищо общо с експлозията. "Израел няма нищо общо с инцидента".

Ливан не признава държавата Израел. Израел окупира Южен Ливан повече от 15 години до 2000 г. и продължава да окупира ливанските ферми Шеба. Израел води опустошителна война с ливанското движение Хизбула през 2006 г., по време на което армията унищожава голяма част от южните предградия на Бейрут.

Египет

Египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси изрази съболезнования в телефонен разговор с ливанския президент Аун в сряда и заяви, че страната му е готова да предостави цялата възможна помощ на Ливан.

Сиси разпореди два самолета, пълни с медицинска помощ, да бъдат изпратени в Ливан, съобщават египетски медии.

Катар

Катарската държавна информационна агенция QNA заяви, че страната е изпратила първи военен самолет на катарските ВВС и достави две полеви болници. Те трябва да бъдат разположени в два района на Бейрут.

Още три самолета тръгват към столицата, превозващи две полеви болници с по 500 легла, оборудвани с респиратори и други необходими медицински материали.

"Днес още три самолета ще пристигнат в Ливан като част от въздушен мост, който ще осигури медицинска помощ на жертвите на експлозията в пристанището на Бейрут".

Кувейт

Кувейт достави медицинска помощ и други стоки от първа необходимост.

Министерството на здравеопазването заяви, че кувейтската помощ е пристигнала в Ливан с военен самолет в сряда сутринта, а кувейтският Червен полумесец заяви, че ще предложи каквато и да е помощ на Ливан, съобщи Кувейтската телевизия.

Тунис

Президентът на Тунис Кайс Сайед и политическите партии изразиха солидарност с Ливан след атаката.

Тунизийските медии съобщават, че Сайд е разпоредил незабавно два военни самолета, превозващи медицински консумативи, оборудване и храна, да бъдат изпратени в Ливан.

Русия

Руското министерство за извънредни ситуации заяви, че изпращат пет самолета с медицинска техника, полева болница и медицински персонал.

Всички медицински служители, пътуващи до Бейрут, ще бъдат оборудвани с лична защитна екипировка заради пандемията с коронавирус.

Холандия

Холандия изпраща специализиран екип за търсене и спасяване в Ливан, състоящ се от 67 лекари, медицински сестри, пожарникари и полицаи, които да съдействат за издирването на оцелели под развалините.

Кипър

Кипър заяви, че е готов да предложи медицинска помощ на съседен Ливан след мащабната експлозия.

"Кипър е готов да приеме пострадали лица за лечение и при необходимост да изпрати медицински екипи", заяви кипърският външен министър Никос Христодулидес пред държавния телевизионен оператор.

Във вторник взривът се усети в цял Кипър, който се намира на около 160 км.

Христодулидес коментира, че кипърското посолство в Бейрут, което е било затворено по време на взрива, е силно повредено.

Чехия

Чешки спасители потеглят от летище Вацлав Хавел в Прага.

Чехия изпраща 37 експерти за търсене и спасяване, придружени от 5 обучени кучета в Бейрут.

Световна здравна организация

СЗО изпрати травматологични и хирургически доставки в Ливан от складове в Дубай, за да помогне на жертвите в Бейрут, съобщи в сряда на брифинг в Женева, директорът на програмата на организацията за извънредни ситуации в здравеопазването Майкъл Райън.

"Вече започнахме да доставяме травматологични и хирургични комплекти от регионалния ни склад в Дубай. Нашите екипи са на място. Екип от нашия офис в страната е на място. Ние имаме експерти по логистика и други специалисти там".

Спешният екип на СЗО също е готов незабавно да отпътува за Бейрут и може да бъде изпратен в страната, ако това бъде поискано от Ливан, каза той. СЗО работи в тясно сътрудничество с Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец.

Десетки служители на ООН са ранени в Бейрут

Десетки служители на ООН са ранени в Бейрут

Взрив разтърси ливанската столица

Снимка 491052

Източник: EPA/БГНЕС