Един от трите кацнали в Ливан самолети от Руското министерство на извънредните ситуации след временно кацане в Саратов продължи полета си за Бейрут, съобщи РИА Новости.

"В 4:53 часа самолет Ил-76 на Министерството на извънредните ситуации излетя от Саратов в Ливан", заяви източник на агенцията. На борда му са 15 специалисти от Роспотребнадзор и нужното оборудване за отваряне на лаборатория за новата коронавирусна инфекция. Всички специалисти са оборудвани със специални костюми и предпазни средства, съобразно инфекцията COVID-19, заявиха от министерството.

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Екип от Шефилдския университет е изчислил...

Планира се да има пет полета до Бейрут със 150 души.

Според международните медии над 20 държави изпратиха помощ след взрива в Бейрут - човешки и материални ресурси в опустошената столица на Ливан.

По последни данни жертвите на експлозията на неправилно складиран амониев нитрат са поне 135. Ранените са над 5 хиляди души. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут. Материалните щети се оценяват между 5 милиарда и 15 милиарда долара.

Европейският съюз прати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия - всяка от тези държави праща десетки професионални спасители и медици.

За финансова помощ откликнаха Великобритания с 5 млн. паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро. Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване.

Мощна експлозия в Бейрут рани десетки
Обновена

Мощна експлозия в Бейрут рани десетки

Възможно е да е взривен склад с пиротехника на пристанището

Катар организира въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с хуманитарни доставки кацнаха вчера. От Доха ще изпратят и две полеви болници с общ капацитет от хиляда легла.

От Иран изпращат в Ливан 9 тона храни и полева болница със специализиран персонал.

Русия, Италия, Египет и дори закъсалият икономически Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и оборудване.

Тръмп за Бейрут: Никой не знае дали експлозията е резултат от нападение

Тръмп за Бейрут: Никой не знае дали експлозията е резултат от нападение

"Те всъщност не знаят какво е"

Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения.