Малайзийското правителство официално обяви, че изчезването на самолета на „Малайзия еърлайнс", изпълнявал полет MH370, е било инцидент, като няма оцелели, съобщават "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

Засега не са намерени никакви следи от самолета, който изчезна на 8 март 2014 г. по време на полет от Куала Лумпур за Пекин.

Малайзийските власти заявиха, че операцията по издирването е в ход, но че 239-те души на борда се приема за сигурно, че са загинали.

Местонахождението на самолета все още не е известно, въпреки широкообхватното международно издирване, осъществено в южната част на Индийския океан.

Обявяването на хората на борда за загинали позволява стартирането на изплащането на компенсациите на роднините на жертвите.

Малайзийските власти добавиха, че издирването на изчезналия самолет остава приоритет и че те преследват „всяка надеждна следа".

Според властите Малайзия, Китай и Австралия не са пестили разходи при издирването на самолета.

Четири кораба в момента претърсват морското дъно със специализирана сонарна технология в отдалечен участък на Индийския океан, където се смята, че самолетът е паднал.

Въз основа на сателитни данни се смята, че MH370 е на дъното на океана западно от австралийския град Пърт.

Корабите досега са претърсили район от над 18 000 кв. км, като понякога става дума за дълбочини до 6000 м.