Ирак е регистрирал близо 2 500 новозаразени с новия коронавирус (COVID-19) и над 100 починали през изминалото денонощие, поставяйки нови рекорди в страна, чийто здравен сектор се подготвяше за такъв скок, съобщава "Франс прес".

Болниците в цялата страна бяха препълнени през последната седмица от скок на заразените и жертвите, след като в продължение на месеци коронавируса се разпространяваше сравнително бавно.

Здравното министерство на страната уточни, че официално са били регистрирани 2 437 новозаразени през последните 24 часа, с което общият брой на заразените в страната вече е над 39 000 души, от които около половината са се възстановили.

Още 107 души са починали през изминалото денонощие по причини, свързани с коронавируса, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната достигна 1 437 души.

Досега Ирак се смяташе за пощаден, след като вирусът се разпространява в други страни в Близкия изток, включително в съседен Иран, където са починали над 10 000 души.

Над 10 000 починали от коронавирус в Иран

Над 10 000 починали от коронавирус в Иран

За последните 24 часа са починали 134 души, с които достигнаха общо 10 130.

Но иракският здравен сектор е съсипан от години на война и липса на инвестиции и изглежда рухва под натиска на вируса.

Лекарите в отделенията за коронавирус се оплакаха от липса на лични предпазни средства и казват, че са били карани да продължават да работят, дори ако са показали симптоми на инфекция.

Тестовете все още не са широко достъпни, като властите извършиха по-малко от половин милион теста от март насам в страна с население от 40 млн. души.

Китай, ОАЕ и САЩ предоставиха свързана с COVID-19 помощ на Ирак, който също така търси спешно финансиране от Световната банка и Международния валутен фонд.

Някои от 18-те провинции в Ирак наложиха пълни блокади, но повечето разхлабиха ограниченията до нощни полицейски часове в опит да съживят местната икономика.

Много магазини бяха отворени отново, като клиентите и персоналът отказват да носят маски или да съблюдават социално дистанциране.