Иран осъди въздушния удар на Съединените щати по район в Сирия, за който се съобщава, че е използван от две подкрепяни от Иран милиции. Техеран определи военната акция като "незаконна" и "нарушение на суверенитета на Сирия".

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф направи това изказване по време на среща с иракския си колега Фуад Хюсеин.

Зариф използва също възможността да отрече участието на Техеран в неотдавнашните ракетни атаки, насочени към американските сили в Близкия изток.

Байдън: Ударите над Сирия са предупреждение към Иран

Байдън: Ударите над Сирия са предупреждение към Иран

Заради подкрепата на Техеран към шиитски групировки

"Подчертаваме необходимостта иракското правителство да открие извършителите на тези инциденти", обясни Мохамад Зариф, цитиран от местните медии.

Пентагонът публикува изявление късно вчера американско време, потвърждавайки по-ранните съобщения, че САЩ са извършили въздушни удари на сирийска територия. В изявлението се уточнява, че ударите, извършени по нареждане на президента Джо Байдън, са били насочени към множество съоръжения, използвани от шиитски паравоенни групировки, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Сайид ал Шухада".

Сирия осъжда въздушните удари на САЩ срещу подкрепяните от Иран милиции

Сирия осъжда въздушните удари на САЩ срещу подкрепяните от Иран милиции

"Страхливото" нападение е срещу международното право и ще доведе до ескалация в региона

И двете групировки бяха активно ангажирани във предвожданата от Багдад и подпомагана от Иран и САЩ война срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава) между 2014 и 2017 г. и остават официално съюзници на иракското правителство.