Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че Иран трябва да разглежда решението му за въздушните удари на САЩ в Сирия като предупреждение, че може да очаква последствия за подкрепата си на групировките, които застрашават американските интереси или войски, предаде АП.

"Не можете да действате безнаказано. Внимавайте ", каза Байдън, когато репортер попита какво съобщение е възнамерявал да изпрати с въздушните удари.

Пентагонът съобщи, че САЩ са нанесли удар по няколко сгради на сирийско-иракската граница, използвани от редица подкрепяни от Иран паравоенни групировки, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Сайид ал Шухада". Военното министерство на САЩ подчерта, че ударът е отговор на неотдавнашните нападения срещу американски и коалиционни сили в Ирак.

Стана ясно, че САЩ са уведомили Русия за ударите. Според Москва, САЩ били предоставили на руските военни предупреждение само няколко минути преди да извършат ударите. Русия осъди ударите и обяви, че САЩ присъстват на сирийска територия незаконно, в нарушение на всички норми на международното право, включително резолюциите на Съвета за сигурност относно помирението в Сирийската арабска република".

Сирия осъди в петък американските въздушни удари срещу подкрепяните от Иран милиции в Източна Сирия. Определя ги за отрицателна индикация за политиките на новата американска администрация. "Страхливото" нападение е срещу международното право, заяви сирийското външно министерство и предупреждава, че това ще доведе до ескалация в региона. "САЩ като велика сила трябва да се придържат към международното право, а не към закона на джунглата", се казва в изявлението на външното министерство.

Сирия осъжда въздушните удари на САЩ срещу подкрепяните от Иран милиции

Сирия осъжда въздушните удари на САЩ срещу подкрепяните от Иран милиции

"Страхливото" нападение е срещу международното право и ще доведе до ескалация в региона

Както се очакваше, Иран осъди ударите над Сирия. Техеран ги нарече незаконна агресия. В изявление говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде заяви, че нападението представлява "нарушение на правата на човека и международното право".

По-рано стана ясно също така, чв Иран заплашва да прекрати споразумението с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако агенцията одобри искането на САЩ да се разкритикува Техеран следващата седмица. Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на документ с позицията на Ислямската република.

Тази седмица Техеран ограничи сътрудничеството с агенцията, прекратявайки допълнителните мерки за инспекция като част от ядреното споразумение от 2015 г.