Иран заплашва да прекрати споразумението с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако агенцията одобри искането на САЩ да се разкритикува Техеран следващата седмица. Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на документ с позицията на Ислямската република.

Тази седмица Техеран ограничи сътрудничеството с агенцията, прекратявайки допълнителните мерки за инспекция като част от ядреното споразумение от 2015 г.

САЩ удариха позиции на Иран в Сирия

САЩ удариха позиции на Иран в Сирия

Не са ясни нанесените щети и дали е свързано с ударите в Ирак

В изпратена позиция до другите страни членки на МААЕ преди среща на Управителния съвет следваща седмица САЩ заявяват, че искат резолюция, с която да се изрази притеснението на Управителния съвет по отношение сътрудничеството на Иран с организацията. Вашингтон настоява също да се призове Ислямската република да прекрати нарушаването на ядреното споразумение и сътрудничеството си с МААЕ, а също така да обясни как са се установили частици от уран в стари и необявени обекти. За това ново откритие първи съобщиха от "Ройтерс" и тази седмица бе потвърдено в доклад на МААЕ.

Иран възприема този ход като деструктивен и го разглежда като край на споразумението за разбирателство от 21 февруари 2021 г. между агенцията и Ислямската република, пише в документ на Техеран с позицията на страната до други държави. Тук се има предвид сключеното през уикенда споразумение между иранските власти и шефа на МААЕ Рафаел Гроси.

Израел отсече: Ограниченията на ядрените инспекции от Иран са заплаха, изискваща отговор

Израел отсече: Ограниченията на ядрените инспекции от Иран са заплаха, изискваща отговор

"Никога няма да позволим на Иран да контролира способността да придобие ядрено оръжие"

Дипломати коментираха, че все още не е ясно дали Управителният съвет ще приеме резолюцията.

През юни Управителният съвет прие резолюция с призив Иран да отстъпи, след като от МААЕ обявиха, че Иран е отказал бърз достъп до два ядрени обекта, където по-късно бяха открити уранови частици. Русия и Китай се противопоставиха.