Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI) постигнаха споразумение за "временно двустранно техническо споразумение", което ще позволи на надзорния орган на ООН да продължи "необходимите дейности за проверка и мониторинг за период от до три месеца ".

Това разкри пред АП генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Техеран е настроен да позволи на МААЕ "по-малък достъп" при наблюдението на ядрената програма на страната, каза Рафаел Гроси пред репортери във Виена след завръщането си от Иран.

Той добави, че сделката е "добър и разумен резултат", който "спасява ситуацията засега".

"Съгласихме се, че ще продължим да преглеждаме това разбиране, до което сме стигнали непрекъснато, така че ако искаме да го спрем или искаме да го удължим, това може да стане", отбеляза Рафаел Гроси.

Иран обвини САЩ в пристрастеност към санкциите

Иран обвини САЩ в пристрастеност към санкциите

Зариф упрекна Джо Байдън, че продължава политиката на предшественика си

Неговата визита в Техеран беше само ден, преди изтичане на срока, определен от иранския парламент за премахване на американските санкции.

Техеран вече обяви, че ако САЩ не отменят до 21 февруари санкциите, наложени от правителството на предишния президент Доналд Тръмп през 2018 г., Иран си запазва правото да ограничи инспекциите на МААЕ в негови неядрени инсталации, включително в предполагаеми военни обекти.

Режимът на аятоласите все пак отбеляза, че няма да престане да си сътрудничи с МААЕ и няма да гони нейни инспектори.