Иран вярва, че санкциите на САЩ скоро ще бъдат премахнати, въпреки напрегнатите отношения между Техеран и Вашингтон във връзка с повторното изпълнение на ядрената сделка с Иран през 2015 г. Говорителят на правителството на Иран Али Рабией изрази своето убеждение по въпроса в статия за текущото развитие на външната политика, според официалната информационна агенция на страната IRNA.

Иран иска дела, а не приказки от световните сили за ядрената сделка

Иран иска дела, а не приказки от световните сили за ядрената сделка

МААЕ съобщи, че Иран ще намали сътрудничеството с инспекторите

Рабией аргументира, че месец след встъпването в длъжност президентът на САЩ Джо Байдън, който още по време на предизборната си кампания обяви, че ще върне страната към споразумението, показва ясно, че е на път се откаже от политиката на максимален натиск на предшественика си Доналд Тръмп. Той обяви още веднъж, че е приоритет на сегашното иранско правителство санкциите да бъдат отменени. Иран уверено прогнозира, че дипломатическите инициативи ще дадат положителен резултат, пише Рабией.

Припомняме, че по-рано тази седмица, Иран обяви, че "незабавно ще обърне" действията си по отношение на ядрената си програма, когато американските санкции бъдат отменени. Това заяви в петък външният министър Мохамад Джавад Зариф, като повтори позицията на Техеран относно предложението на Вашингтон за съживяване на преговорите. Администрацията на Джо Байдън заяви в четвъртък, че е готова да възобнови споразумението от 2015 г. между Иран и световните сили, което бившият президент Доналд Тръмп изостави през 2018 г., преди да наложи отново санкции срещу Иран.

Зариф написа по-рано в "Туитър", че "коригиращите мерки" на Иран са в отговор на нарушения на споразумението от САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Други страни, подписали споразумението от 2015 г., са Китай и Русия. Нарушенията на сделката от Иран започнаха през 2019 г., около година след като Тръмп се оттегли от нея. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в четвъртък, че администрацията на Байдън ще се върне към споразумението, ако Техеран го спази изцяло.

САЩ готови за преговори с Иран по ядрената сделка

САЩ готови за преговори с Иран по ядрената сделка

Надежда за мир

Техеран е определил крайния срок 23 февруари Вашингтон да започне да отменя санкциите, в противен случай ще предприеме най-голямата си стъпка за нарушаване на сделката - забрана на инспекциите за краткосрочно предизвестие от ядрения надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия.

Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати призоваха Иран да се въздържи от тази стъпка и повтори загрижеността си относно неотдавнашните действия на Техеран за производство на обогатен до 20% уран и метален уран.