В неочакван ход администрацията на Джо Байдън заяви в четвъртък, че САЩ са готови да седнат за преговори с Техеран и други страни, подписали ядрената сделка с Иран. Преди нито една от страните да е предприела някакви осезаеми действия за спасяване или връщане към спазването на споразумението, съобщи Си Ен Ен.

"Съединените щати ще приемат покана от върховния представител на Европейския съюз да присъства на срещата на шестте и Иран, за да обсъдят дипломатическия път по ядрената програма на Иран", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Форматът на шестте се отнася до постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН - Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и САЩ - и Германия.

Иран поставя 7 условия на САЩ за ядрената сделка

Иран поставя 7 условия на САЩ за ядрената сделка

Шанс за изпълнение на ядреното споразумение

Високопоставен служител на Държавния департамент заяви, че виждат преминаването към дискусии като "правилната следваща стъпка".

Не е ясно дали иранците биха приели подобна увертюра, заяви представител на Държавния департамент пред репортери в четвъртък, нито е насрочена среща.

Политическият директор на Европейската служба за външна дейност в четвъртък заяви, че е "готов да покани участниците в иранската ядрена сделка и САЩ на неформална среща, за да обсъди пътя напред" по сделката.

Хаменеи: Няма връщане към ядрената сделка, ако САЩ не отменят санкциите

Хаменеи: Няма връщане към ядрената сделка, ако САЩ не отменят санкциите

Иран изпълни всичките си задължения към ядреното споразумение

Белият дом информира Съвета за сигурност на ООН, че отменя едностранните усилия на администрацията на Тръмп да отмени санкциите на ООН срещу Иран. Той премахва ограниченията за пътуване, поставени на ирански дипломати в Обединените нации от администрацията на Тръмп. Това ограничи чуждестранните пратеници до техните мисии и територията на ООН в Ню Йорк.

Промяната в политиката на САЩ по ядреното досие на режима на аятоласите идва след разговори на държавния секретар Тони Блинкън с негови колеги от Франция, Германия и Великобритания.