Иран поставя на САЩ седем предварителни условия, съобщи неназован ирански източник в неделя, цитиран от "Спутник". Дипломати от Техеран са разговаряли с официални лица от администрацията на Байдън във връзка с възобновяването на преговорите по ядрената програма.

Анонимният служител от кабинета на иранския президент Хасан Рохани е казал, че контактите са започнали преди встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и намеква, че те продължават, но са неофициални.

Първото условие е, Иран няма да приеме частично облекчаване на санкциите. Всички разногласия по споразуменията трябва да се обсъждат в рамките на официалните преговорни комисии. Едно от тези очаквани разногласия е искането на Техеран за обезщетение за финансовите загуби, възникнали поради излизането от администрацията на Тръмп от сделката и санкциите.

Третото условие, е, че Техеран няма да одобри използването на условията на ядрената сделка за решаване на отделни въпроси, като ракетната си програма и дейностите си в чужбина.

Като четвърто условие на нови членове няма да бъде разрешено да сключват сделка, освен съществуващите P5 + 1, включително арабските страни от Персийския залив.

Тръмп забрани купуването на дронове от Русия, Китай, Иран и КНДР

Тръмп забрани купуването на дронове от Русия, Китай, Иран и КНДР

Американският президент не обясни мотивите за решението си

Пето, загрижеността относно други регионални държави трябва да се обсъжда като отделен въпрос, а не да се включва в преговорите за ядрено обогатяване. Следващата точка казва, че въпреки че не желае да обсъжда своята ракетна система, Иран намира за приемливо да говори за контрол на оръжията на регионално ниво с надзор на ООН.

Иран изисква референдум на ООН за решаването на конфликта между Израел и Палестина.

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф вече призова новата администрация на САЩ "безусловно" да отмени санкциите, наложени от Доналд Тръмп на Ислямската република, за да спаси ядреното споразумение от 2015 г.

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън "трябва да започне с безусловна отмяна, с пълен ефект, на всички санкции, наложени, преналаожени или преетикетирани, след като Тръмп встъпи в длъжност", пише Зариф в коментарен материал в сп. Foreign Affairs , предупреждавайки срещу всеки опит за "извличане на отстъпки" от Техеран.

Иран настоява Байдън да отмени "безусловно" санкциите на САЩ

Иран настоява Байдън да отмени "безусловно" санкциите на САЩ

За да спаси ядреното споразумение от 2015 година

Той обещава, че Иран би изпълнявал изцяло ядреното си споразумение от 2015 г., ако Байдън отмени санкциите срещу Техеран, което според Зариф може да бъде изпълнено бързо чрез "три изпълнителни заповеди".

Джо Байдън се ангажира да присъедини САЩ отново към споразумението от 2015 г., договорено от Вашингтон, когато той беше вицепрезидент, ако Иран също се върне към съответствие.

Ала дипломати и анализатори подчертаха, че е малко вероятно това да се случи за една нощ, тъй като противниците биха искали допълнителни ангажименти един от друг.

В споразумението със САЩ и други световни сили Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите. Той започна да нарушава ядреното споразумение, след като Тръмп изтегли САЩ през 2018 г. и започна да засилва едностранните санкции срещу Техеран.

Зариф не настоява за каквато и да е компенсация от САЩ, за разлика от ръководители като президента Хасан Рохани, които я поискаха в замяна на "вредите", които Техеран е претърпял при подновените санкции на САЩ, като имплицитно твърди, че Вашингтон трябва да му изплати обезщетение за загубените приходи от петрол.

Иран налага санкции на Тръмп, Помпео, Мнучин и Болтън

Иран налага санкции на Тръмп, Помпео, Мнучин и Болтън

Обвинени са в престъпления и тероризъм, "сериозна заплаха за регионалния и международния мир"