Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф призова новата администрация на САЩ "безусловно" да отмени санкциите, наложени от Доналд Тръмп на Ислямската република, за да спаси ядреното споразумение от 2015 г.

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън "трябва да започне с безусловна отмяна, с пълен ефект, на всички санкции, наложени, преналаожени или преетикетирани, след като Тръмп встъпи в длъжност", пише Зариф в коментарен материал в сп. Foreign Affairs , предупреждавайки срещу всеки опит за "извличане на отстъпки" от Техеран.

Той обещава, че Иран би изпълнявал изцяло ядреното си споразумение от 2015 г., ако Байдън отмени санкциите срещу Техеран, което според Зариф може да бъде изпълнено бързо чрез "три изпълнителни заповеди".

Иран обяви рекорден износ на петрол въпреки санкциите на САЩ

Иран обяви рекорден износ на петрол въпреки санкциите на САЩ

Петролът е най-важният елемент в икономиката на страната

"Ако г-н Байдън е готов да изпълни ангажиментите на САЩ, ние също можем незабавно да се върнем към пълните си ангажименти в споразумението... а преговорите са възможни в рамките на P5+1 (шестте световни сили в споразумението)", изтъкна още Зариф.

"Готови сме да обсъдим как САЩ могат да влязат отново в споразумението", отбеляза иранският първи дипломат и допълни: "Ситуацията ще се подобри през следващите няколко месеца. Байдън може да отмени всички санкции с три изпълнителни заповеди. "

Джо Байдън се ангажира да присъедини САЩ отново към споразумението от 2015 г., договорено от Вашингтон, когато той беше вицепрезидент, ако Иран също се върне към съответствие.

Хаменеи заплаши: Иран може да удари Тръмп, докато играе голф

Хаменеи заплаши: Иран може да удари Тръмп, докато играе голф

"Отмъщението е неизбежно"

Ала дипломати и анализатори подчертаха, че е малко вероятно това да се случи за една нощ, тъй като противниците биха искали допълнителни ангажименти един от друг.

В споразумението със САЩ и други световни сили Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите. Той започна да нарушава ядреното споразумение, след като Тръмп изтегли САЩ през 2018 г. и започна да засилва едностранните санкции срещу Техеран.

Зариф не настоява за каквато и да е компенсация от САЩ, за разлика от ръководители като президента Хасан Рохани, които я поискаха в замяна на "вредите", които Техеран е претърпял при подновените санкции на САЩ, като имплицитно твърди, че Вашингтон трябва да му изплати обезщетение за загубените приходи от петрол.

"Това може да стане автоматично и без да е необходимо да се поставят условия: Съединените щати изпълняват своите задължения съгласно (резолюция на Съвета за сигурност) 2231 (за премахване на санкциите), а ние ще изпълняваме ангажиментите си по ядреното споразумение", подчерта Зариф.

Иран се присмя на Нетаняху, че лиже обувките на новия президент на САЩ

Иран се присмя на Нетаняху, че лиже обувките на новия президент на САЩ

Според него показваното от израелския премиер подлизурство е достойно за осмиване