Износът на петрол на Иран се е повишил през последните месеци, а продажбите на петролни продукти на чуждестранни купувачи са достигнали рекордни нива въпреки санкциите на САЩ. Това обяви петролният министър на Ислямската република, информира "Ройтерс".

Биджан Зангане не е предоставил данни, но увери, че износът на суров петрол наскоро се е увеличил "значително", въпреки строгите санкции, наложени от 2018 г. насам, когато администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение.

"Поставихме рекорд за износ на рафинирани продукти в историята на петролната индустрия по време на ембарговия период", настоя министърът.

Хаменеи заплаши: Иран може да удари Тръмп, докато играе голф

Хаменеи заплаши: Иран може да удари Тръмп, докато играе голф

"Отмъщението е неизбежно"

По времето на санкциите Иран не публикува официални данни за износа на петрол или петролни продукти, основен елемент на икономиката му.

Иранският износ на петрол достигна 2,8 млн. барела на ден през 2018 г., но падна до 300 000 барела през 2020 г., показват оценки, базирани на проследяването на танкерите.

Иран призова новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън да се върне към ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и световните сили, като увери, че Техеран ще възобнови пълното придържане към споразумението, което ограничава ядрената му работа, ако Вашингтон отмени санкциите.

Официални лица в администрацията на Байдън заявиха, че Вашингтон няма да вземе бързо решение за присъединяване.

Рохани: Тиранинът си отива, Тръмп е мъртъв, ядрената сделка е жива

Рохани: Тиранинът си отива, Тръмп е мъртъв, ядрената сделка е жива

Байдън следващите 4 години може да да премахне всички черни петна от предишните 4

"Ако санкциите бъдат отменени, ще се върнем на пазара по-силни от преди и по-бързо от очакваното", подчерта Зангане и допълни: "Не се притеснявам за загубените пазари."

През последните години Иран увеличи износа на петролни продукти, въпреки че продуктите също попадат под санкции.

За разлика от суровия петрол, където крайният купувач е рафинерия, бензинът и други продукти могат да се продават на по-малки индустриални или битови купувачи, което прави продажбите по-трудни за проследяване.

"Врагът и Тръмп искаха да загинем и умрем, износът ни да достигне нула", коментира той и добави: "Но ние сме живи и работим с повече надежда за изграждането на страната."

В миналото Китай, Индия и Южна Корея бяха основни купувачи на ирански петрол. Ню Делхи и Сеул спряха покупките, а китайските официални данни показват ограничен ирански внос.

Иран налага санкции на Тръмп, Помпео, Мнучин и Болтън

Иран налага санкции на Тръмп, Помпео, Мнучин и Болтън

Обвинени са в престъпления и тероризъм, "сериозна заплаха за регионалния и международния мир"