Иранският президент Хасан Рохани призова в сряда новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да се върне към ядреното споразумение от 2015 г. и да отмени санкции срещу Ислямската република, съобщава "Ройтерс".

Байдън, който встъпва в длъжност в сряда, заяви, че САЩ ще се присъединят към пакта, който включва ограничения върху ядрената работа на Иран, ако Техеран възобнови стриктното спазване на споразумението.

"Топката вече е в полето на САЩ. Ако Вашингтон се върне към ядрената сделка на Иран от 2015 г., ние също така ще спазим ангажиментите си по пакта", каза Рохани по време на телевизионно заседание на кабинета.

"Днес очакваме идващата администрация на САЩ да се върне към върховенството на закона и да се ангажира и ако успее, през следващите четири години да премахне всички черни петна от предишните четири години".

ЕС зове Байдън да оглави света срещу Covid-19

ЕС зове Байдън да оглави света срещу Covid-19

Остава да се разберат за Китай, а САЩ да "се върнат към споразумението за климата и ядрената сделка с Иран"

Напрежението между Техеран и Вашингтон нарасна от 2018 г. насам, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката между Иран и шест световни велики сили, които се стремяха да ограничат ядрената програма на Техеран и да попречат на разработването на атомно оръжие. Вашингтон отново наложи санкции, които осакатиха иранската икономика.

Иран, който отрича някога да е искал ядрени оръжия, отмъсти на политиката на Тръмп за "максимален натиск", като постепенно наруши споразумението. Неведнъж Техеран заявява, че може бързо да отмени тези нарушения, ако санкциите на САЩ бъдат премахнати.

Антъни Блинкен, изборът на Байдън за държавен секретар, заяви във вторник, че САЩ няма да вземат бързо решение дали да се присъединят към пакта.

"Политическата кариера на президента Тръмп приключи и политиката му на "максимален натиск" върху Иран напълно се провали", каза Рохани. "Тръмп е мъртъв, но ядрената сделка все още е жива."

"Ерата на тиранина приключи и днес е последният ден от зловещото му царуване. Някой, чиито всички четири години не дадоха никакви плодове освен несправедливост, корупция и създаването на проблеми на собствения му народ и света."

Рохани обяви Тръмп за "глупав терорист". "Преди това американският президент никога не е признавал открито, че е извършил терористичен акт срещу основен военен лидер на друга държава, когато е бил гост на друга държава (говорейки за убийството на генерал Касем Солеймани)".

Иран налага санкции на Тръмп, Помпео, Мнучин и Болтън

Иран налага санкции на Тръмп, Помпео, Мнучин и Болтън

Обвинени са в престъпления и тероризъм, "сериозна заплаха за регионалния и международния мир"