Светът се нуждае от американско лидерство в битката срещу COVID-19, заяви ръководителят на европейската дипломация, призовавайки новоизбрания президент Джо Байдън да се задейства, след като администрацията на Тръмп е широко критикувана за бавния си отговор на пандемията, съобщава "Ройтерс".

Тъй като богатите държави договарят много повече дози различни коронавирусни ваксини, отколкото по-бедните, ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жосеп Борел заяви, че САЩ трябва да заемат мястото си като "двигател на света" и да помогнат.

"Светът ще се изправи тази година пред едно от най-големите предизвикателства за ваксиниране на човечеството. Това ще изисква много солидарност, много сътрудничество и доста ресурси", каза Борел в интервю за "Ройтерс".

"Това е първата глобална криза, при която липсва американското ръководство и светът се нуждае от американско лидерство", каза Борел, обещавайки подкрепата на ЕС за Вашингтон.

В пандемия, която уби почти 400 000 американци и заплаши американската икономика, действията на Доналд Тръмп с кризата са критикувани, отслабвайки всякакъв широк международен отговор.

Борел също така предложи възстановяване на трансатлантическите връзки след ерата на Тръмп.

"Само с две неща, след като САЩ се върнат към споразумението за климата и се присъединят към ядрената сделка с Иран, светът ще стане много по-добър и по-сигурен", каза той.

"След управление с туитове, може би можем да преминем към управление, използвайки друг начин за комуникация, определяне на позиции и отчитане на проблемите и интересите на другите", каза Борел от кабинета си в Европейската комисия.

Тръмп ще бъде запомнен като посредствен президент, вярват повечето американци

Тръмп ще бъде запомнен като посредствен президент, вярват повечето американци

Днес е последният работен ден на президента на САЩ

Борел каза също, че Вашингтон ще спести време, като се присъедини към иранската ядрена сделка, която Тръмп напусна през 2018 г., вместо да се опитва да договори ново споразумение за контрол на оръжията.

Запитан какви първи стъпки може да предприеме администрацията на Байдън, Борел каза: "Спрете да заплашвате със санкции всички, които са част от икономическите отношения с Иран."

Правителствата на ЕС, които приветстваха споразумението през 2015 г. като критично важно за спиране на Иран да изгради ядрена бомба, казват, че широките икономически санкции на Тръмп срещу Иран са провокирали Техеран да наруши ограниченията на сделката.

73-годишният Борел, испанец и ветеран в европейската политика, заяви, че ще покани кандидата на Байдън за държавен секретар Антъни Блинкен на неофициална среща на външните министри на ЕС на 4-5 март в Лисабон, за да поднови сътрудничеството след четири години, в които администрацията на Тръмп се опита да отстрани 27-членния блок.

Борел изброи други въпроси, при които Вашингтон и Брюксел могат да внесат промени, включително при оформянето на цифровото регулиране, както и относно Китай.

Той защити решението на ЕС да договори инвестиционен пакт с Пекин в края на декември, преди Байдън да встъпи в длъжност, като каза, че това не трябва да се разглежда като дипломатическа победа от Китай.

"Не сме в постоянно съперничество (с Китай). Ние сме едновременно партньори, трябва да споделяме, да работим заедно", каза той.

Повечето европейци: Китай ще изпревари "разбита" Америка до 10 г.

Повечето европейци: Китай ще изпревари "разбита" Америка до 10 г.

Европейците искат да запазят неутралитет при конфликт между САЩ и Русия