Повечето европейци вярват, че американската политическа система е разбита, което ще позволи на Китай да се превърне във водеща световна сила в рамките на десетилетие. Те смятат също, че Джо Байдън няма да успее да спре упадъка на страната на световната сцена, пише "Гардиън".

Докато мнозина приветстваха победата на Байдън на президентските избори през ноември, все повече европейци са на мнение, че не могат да се доверят на САЩ след четири години управление на Доналд Тръмп, сочи проучване на Европейския съвет за външна политика.

"Европейците харесват Байдън, но те не мислят, че Америка ще се върне като световен лидер", коментира директорът на института Марк Леонард. "Когато Джордж У.Буш бе президент, те бяха разделени как Америка трябва да използва властта си. С влизането на Байдън в Белия дом те са разделени дали Америка има власт изобщо", добави той.

В проучването в 11 европейски държави са участвали 15 000 души. Проведено е в края на миналата година.

Анкетата е установила, че промяната в европейското настроение към САЩ по време на президентството на Тръмп е довела до нежелание да се подкрепя Вашингтон при потенциални международни спорове.

Най-малко половината анкетирани смятат, че правителството им трябва да остане неутрално при конфликт между САЩ и Китай, докато не повече от 40% във всяка страна казват, че ще подкрепят Вашингтон срещу Русия.

Иван Кръстев, председател на Центъра за либерални стратегии и член на борда на Европейския съвет за външна политика, коментира, че президентството на Тръмп е оставило траен отпечатък върху отношението на Европа към САЩ. По думите му повечето европейци са скептични за възможностите на САЩ да оформят света, като мнозина искат по-независима роля на ЕС в света.

В изследването Леонард и Кръстев отбелязват, че докато над 60% от анкетираните вярват, че САЩ са "разбити", повечето оценяват системите в ЕС и в държавите им далеч по-положително.

51% от анкетираните не са съгласни, че при Байдън САЩ най-вероятно ще разрешат вътрешното разделение и ще помогнат за разрешаването на международни проблеми като климатичните промени, мира в Близкия изток, отношенията с Китай или европейската сигурност.

На фона на широкоразпространено усещане за разрастващо се китайско превъзходство, 79% от анкетираните в Испания, 72% от репондентите в Португалия, 72% в Италия и 63% във Франция са на мнение, че Китай ще изпревари Америка като водеща световна сила до десет години.

32% от всички респонденти - 53% от анкетираните в Германия - смятат, че след гласуването за Тръмп вече не могат да се доверят на американците. Само в Унгария и Полша повече хора не са съгласни с това.

Само 10% от анкетираните виждат САЩ като "надежден" партньор в сферата на сигурността, който винаги ще защити Европа, докато най-малко 60% във всяка страна от анкетата се съмняват, че държавата им може да разчита на американска подкрепа в случай на криза.

Авторите подчертават, че геополитическите последици от тази промяна са огромни: 2/3 от анкетираните смятат, че сега е важно Европа сама да разчита на отбраната си, включително 72% в Португалия, 71% в Швеция, 70% във Франция и 69% в Полша.

Най-малко половината във всяка страна предпочитат правителството им да бъде неутрално при конфликт между САЩ и Китай. Само 23 на сто са на мнение, че страната им трябва да подкрепи Вашингтон срещу Русия, докато 59% предпочитат да запази неутралитет.

Между 38 и 48 на сто от респондентите в седем държави мислят, че ЕС трябва да заеме по-твърда международна позиция по въпроси като търговията, данъците и регулациите, докато повечето държави считат, че сега е много по-важно да имаш "добри отношения" с Германия, отколкото със САЩ.

В 9 от 11-те държави - Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция - 48% (спрямо 46% в предишни години) казват, че политическата система на ЕС работи много или умерено добре.

Проучването показва още, че хората, които вярват, че националните им политически системи работят, което по-често се случва в Северна Европа от южната част на Стария континент, е по-вероятно да кажат, че ЕС е успешен проект.